Natjecanje mladih glazbenika "Papandopulo"

07:00 / 07.02.2022.

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Anja Cerar

Natjecanje mladih glazbenika "Papandopulo"

Natjecanje mladih glazbenika "Papandopulo"

Foto: HRT / HTV

U Zagrebu se ovog tjedna održava jubilarno, deseto natjecanje mladih glazbenih umjetnika - "Papandopulo". Ove godine natječu se u tri kategorije: solo pjevanja, puhačkih glazbala i klavira. Upravo na pijanističkoj dionici provjerili smo kakva je atmosfera u Koncertnoj dvorani Lisinski.

Iako su mnogi od njih već iskusni na hrvatskim i svjetskim pozornicama, natjecati se na "Papandopulu" za mlade je glazbenike velik izazov.

- Zahtjevi su veliki, ali isto tako, mi smo se jako trudili da dođemo do tu. Velika mi je čast nastupiti pred žirijem koji ocjenjuje i nadam se da će sve proći u redu, rekla je Dora Grizelj, natjecateljica u kategoriji klavira.

- Trema je uvijek prisutna, ali, evo, ja se jako veselim u ovakvim teškim vremenima sudjelovati na natjecanju, nakon dvije, tri godine što nije bilo praktički niti jednog. Tako da, evo, jako sam uzbuđen, kaže Jan Niković, natjecatelj u kategoriji klavira.

Poput svestranog Borisa Papandopula, i natjecanje nazvano po njemu postavlja iznimno visoke standarde. Mladi glazbenici u tri kruga izvode zahtjevan program pred uglednim članovima žirija.

- Kad vam je u žiriju jedna Ruža Pospiš Baldani, kolega ŠurjanVladimir Krpan ovdje među pijanistima, dakle to su stvarno međunarodni standardi. Nivo je stalno u porastu, vrlo su zanimljive mlade osobnosti, rekao je Goran Končar, predsjednik Natjecanja "Papandopulo".

- Mladim ljudima ne treba, u ovom sada trenutku razvoja, toliko klavirskog znanja. Oni ga imaju sasvim dovoljno, ali im trebaju međunarodne veze. Treba public relations - to je broj jedan, kaže Vladimir Krpan, član Ocjenjivačkog suda u kategoriji klavira.

- Glazba je univerzalni jezik, zapravo ne poznaje granice. Razumiju vas jednako u Japanu, SAD-u, Rusiji ili Africi. Glazba je umjetnost koja progovara kroz dušu i zato je vrlo bitno za mlade ljude da imaju platformu na kojoj se mogu predstaviti, rekao je Bruno Vlahek, član Ocjenjivačkog suda u kategoriji klavira.

Upravo pripremu za svjetska natjecanja i pozornice, kao i ključnu publiku pruža im Papandopulo. U 10 godina postojanja, mnogi njegovi laureati danas su proslavljeni umjetnici na domaćoj i međunarodnoj sceni. A sudeći prema izvedbama ovih dana u Lisinskom - i ovogodišnjim natjecateljima piše se svijetla budućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!