Matematičko čudo od djeteta: Osmogodišnji Petar Andačić

09.06.2023.

07:05

Autor: Fabijan Kale/Regionalni Dnevnik/HRT/T.S.

Petar će Hrvatsku predstavljati u Maleziji

Petar će Hrvatsku predstavljati u Maleziji

Foto: Regionalni dnevnik / HRT/HTV

Učenik drugog razreda Osnovne škole Kajzerica pobjednik je državnog natjecanja u mentalnoj aritmetici. Množenja, dijeljena, zbrajanja, oduzimanja - vrlo brzo rješava u glavi. Ovo mu je treći put da je među najboljima u zemlji, a predstavljat će nas na krajem srpnja na svjetskom natjecanju u Maleziji.

Osmogodišnji Petar Andačić novi je državni prvak u natjecanju mentalnoj aritmetici ALOHA, održanom u subotu u Samoboru.

- Pa osjećaj je super, ali pripreme nisu bile prevelike - svaki dan po tri testa i to je zapravo to. Radio sam redovito, pojasnio je Petar recept za uspjeh.

U svojoj dobi i kategoriji daleko je napredniji od vršnjaka.

- On ide u 2 razred. Tablica množenja se polako uvodi, on već množi i dijeli troznamenkaste s dvoznamenkastim brojevima, rekla je Branka Novosel, stručna voditeljica programa ALOHA mentalna aritmetika za Hrvatsku.

Kroz program ALOHA program djeci se približava matematika i STEM predmeti; uči ih se učenju i koncentraciji.

- Aloha je zapravo program mentalnog razvoja djece s puno aspekata u kojem se radi matematika, ali na jedan za određenu životnu dob prilagodljiv način i ja bih rekla s primamljivim sadržajima, objašnjava Ljiljana Kolenković, trenerica u ALOHA mentalnom razvoju.

Podrška roditelja ključna


Uspjeha ne bi bilo bez podrške roditelja, koji su rano otkrili talent.

- On je nama zadao takav tempo da smo se mi već s trogodišnjakom mogli razgovarati kao s odraslom osobom. Pitanja koja ja postavljao i odgovori koje je davao na ta pitanja bila su uvijek netipična za njegovu dob. Podrška ćemo mu biti dalje - u Maleziji, rekla je Petrova majka, Ivana Mandić Andačić.

Petar se ne bavi samo matematikom. Velika ljubav su mu sportovi, a posebno košarka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!