Nacionalni ispiti: Osmaši najbolje napisali strane jezike, najlošije fiziku

07.06.2023.

14:20

Autor: M.M./Hina/HRT

Nacionalni ispiti: Osmaši najbolje napisali strane jezike, najgore fiziku

Nacionalni ispiti: Osmaši najbolje napisali strane jezike, najgore fiziku

Foto: Arhiva/Borna Filic / Pixsell

U ožujku je prvi put nacionalne ispite iz osam predmeta pisala cijela generacija učenika osmih razreda. Prosječna ocjena ovogodišnjih nacionalnih ispita i četvrtih i osmih razreda je trojka, osmaši su najbolje napisali strane jezike, a od prirodnih predmeta najlošije fiziku.

Gabrijela i Ivana su među učenicima osmih razreda koji su pisali nacionalne ispite iz osam predmeta. Zastupljeno je gradivo od petog do osmog razreda.

- Najizazovniji su mi bili biologija, fizika i matematika, jer su tamo bila pitanja kao da smo na nekom natjecanju, a ne da provjeravaju sve što smo naučili u osnovnoj školi, rekla je Ivana.

- Matematika, biologija i povijest su mi bili među najtežima, zato što su pitanja bila puno kompliciranija nego kod ostalih ispita, kazala je Gabrijela.

Za razliku od prošlogodišnje eksperimentalne provedbe kada su postignuća bila podijeljena u 4 razine, ove godine rezultati su podijeljeni u kategorije.

- Iako je teško izražavati kroz prosječnu ocjenu jer ih treba gledati kroz sve predmete, to je otprilike na razini onih drugih institucija koje ocjenjuju u različitim istraživanjima, vjerojatno oko dobar, rekao je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović.


Nacionalni ispiti su, napomenuo je, "pokazali boljku po pitanju hrvatskog jezika. Kao što je učenicima teži esej na maturi, tako je teži i sastavak na nacionalnim ispitima. To vrijedi i za četvrte i osme razrede".

Ove godine u ožujku nacionalne ispite iz osam predmeta pisali su učenici svih osmih razreda, njih 40.195 u 886 osnovnih škola i 680 mjesta.

Novost je da se pri ocjenjivanju osmih razreda odustalo od četiri razine postignuća (napredna, srednja, osnovna i ispod osnovne razine).

- Oni će dobiti u svom izvješću broj bodova i konkretan postotak, ali će svi nakon toga znati u koju su se kategoriju svrstali - jesu li odlični, vrlo dobri, dobri, dovoljni ili nedovoljni, kazao je Filipović, dodajući da su htjeli imati egzaktne, jasne i prepoznatljive kriterije koje će primijeniti i sljedeće godine.

Iz hrvatskog najviše učenika dobilo trojku, iz engleskog četvorku, a iz njemačkog petice


Iz hrvatskog jezika najviše učenika dobilo je ocjenu dobar (37,1 posto), zatim vrlo dobar (32,4), a dovoljan njih 22,1 posto. Odlično je napisalo šest posto učenika, a palo je njih 2,4 posto.

- Problem je što danas ne čitaju, problem je što se koriste mobitelima i drugom tehnologijom, tako da im nedostaje to iskustvo snalaženja u tekstu, rekla je Marija Aljinović, prof. hrvatskog jezika, OŠ "Bol", Split.


Iz engleskog jezika najviše ih je bilo vrlo dobrih (37,4 posto) i odličnih (33,4). Za trojku je napisalo 16,2 posto učenika, za dovoljan 10,2 posto, a 2,8 posto ih je palo.


Isti postotak odličnih ocjena ostvarili su učenici i u njemačkom jeziku (33,4 posto), njih 24,8 posto dobilo je vrlo dobar, 19,6 posto dobar, 18,7 posto dovoljan 3,5 posto nedovoljan.


Matematiku je najviše učenika (39,2 posto) napisalo za dvojku i trojku (31,4 posto). Za ocjenu vrlo dobar napisalo je 15,9 posto, odlično ju je napisalo 4,9 posto, a palo 8,6 posto.


Što se tiče prirodnih predmeta - najveći postotak učenika negativno je ocijenjen iz fizike, njih 16 posto, a slijedi biologija s 12,1 posto te kemija s 3,7 posto.


Najveći postotak odličnih je iz kemije (8,3 posto), zatim fizike (3,3 posto), a najmanje iz biologije (0,4 posto).

- Sigurno bi postoci bili bolji da im to utječe na nekakve daljnje uspjehe, odnosno upise u srednje škole, smatra Damir Bučević, ravnatelj OŠ "Bol", Split.

- Dio problema sigurno leži i u tome što je veliki nedostatak u STEM području djelatnika u sustavu, pa sigurno u mnogim školama postoje profesori na zamjenama za predmet fizika, ističe Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko, Zagreb.

Dvojku je iz biologije dobilo 60,7 posto učenika, trojku 22,9, a četvorku 3,9 posto. Što se tiče kemije dvojku je dobilo njih 33,3 posto, trojku 34 posto, a vrlo dobar 20,7 posto, a iz fizike dvojku je dobilo njih 45,2 posto, trojku 22,9 posto, a četvorku 11,9 posto.


Iz geografije je negativnih bilo 15,1 posto, a iz povijesti 22,7 posto. Geografiju je odlično napisalo 0,9 posto učenika, a povijest 0,1 posto.


Najveća koncentracija je dovoljnih - iz povijesti 55,4 posto, a iz geografije 45,1 posto. Geografiju je za trojku napisalo 29,7 posto učenika, povijest 19,8 posto, a vrlo dobar je iz geografije dobilo 11 posto učenika, a iz povijesti dva posto.

- Neka pitanja su im bila nerazumljiva, nisu točno znali što bi trebali napisati i engleski im je bio najlakši, rekla je Snježana Hrkač Odak, ravnateljica II. Osnovne škole Čakovec.

Rezultati četvrtih razreda ne odstupaju u odnosu na lani


Što se tiče učenika četvrtih razreda, njih oko 4000 ove godine pisalo je ispite u 80 eksperimentalnih škola iz tri predmeta, a kod iskazivanja rezultata zadržane su četiri razine postignuća. Filipović je istaknuo da rezultati ne odstupaju u odnosu na godinu ranije.

U hrvatskom jeziku najmanji je postotak učenika pokazao ispodprosječno (3,6 posto) i napredno znanje toga predmeta (2,9 posto), dok je najveća distribucija unutar osnovne (55,5 posto) te srednje razine znanja (38 posto).

Kod matematike je 0,6 posto učenika demonstrirao ispodprosječnu razinu znanja, osnovnu razinu znanja 21,5 posto, njih 60,3 posto srednju, a 17,6 posto naprednu.

Prirodu i društvo ispodprosječno je napisalo 0,7 posto učenika, a napredno 6,4 posto. Najviše njih ima srednju razinu znanja, 69,2 posto, a zatim i osnovnu razinu - 23,7 posto.

Ispite je od kraja ožujka, kada su se ispiti i održali, ocjenjivalo 720 učitelja od ukupno 1705 prijavljenih. Rezultati će ravnateljima škola i učenicima biti dostavljeni školama 20. lipnja, dan prije završetka škole.

O tome hoće li nacionalni ispiti postati kriterij za upis u srednje škole ili ulaziti u zaključnu ocjenu, kaže Filipović, trebaju odlučiti obrazovne vlasti, a dotad neće biti.

Više doznajte u prilogu Irene Košar:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!