"Frizbijada" učenicima približila tajne znanstvenog svijeta

03.06.2023.

07:08

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/HRT/IMS/T.S.

Događaj su organizirala dva zagrebačka instituta

Događaj su organizirala dva zagrebačka instituta

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Dva su zagrebačka instituta udružila snage u organizaciji popularno-znanstvene Frizbijade. Istraživači Instituta za fiziku i Instituta Ruđer Bošković djeci su otkrili što se događa iza zatvorenih vrata nekih od najbolje opremljenih laboratorija u ovom dijelu Europe te pokazali kako znanost može biti čudesna.


Mućkale su se epruvete, šaptalo se molekulama, dijelili su se elektroni. Robotima ovdje upravlja umjetna inteligencija, a lebdećem prijevozu za pogon je potreban tajni sastojak.   

- Najviše mi se sviđa vlakić koji leti. Ja mislim da je to čarolija jer ne znam kako se ti magneti odbijaju. Meni je to prečudno, rekao je Pavle.

Znanstvena čarolija


Znanstvena čarolija za gotovo sva osjetila. Laserska harfa, pravi mali audiovizualni spektakl.

 - Laseri gađaju detektore i kad se prekine laserska zraka tada se stvara ton i to je puna oktava, odnosno može se svirati, pojašnjava dr.sc. Mateo Forjan s Instituta za fiziku.

Neka od najvećih ulaganja kriju se u prostorijama Instituta za fiziku. Tu su Laboratorij za hladne atome i onaj za ultrabrzu spektroskopiju. Tu su potrebne i zaštitne naočale. 

- Uvijek su oduševljeni, imaju jednu vrstu znatiželje i entuzijazam koji je i nama dobro vidjeti, rekao je dr.sc. David Matthew, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković. 

Frizbijada je prilika i da znanstvenici bruse svoje komunikacijske vještine. Neki odgovarajući na bezbroj pitanja, dok drugi razmjenjuju ideje na okruglim stolovima. Svi imaju isti cilj. 

- Da se područje recimo STEMa, a što se nas tiče fizike, popularizira, da mladi talenti dođu i shvate da u republici Hrvatskoj imaju zaista vrhunske centre istraživačke, opisao je dr.sc. Osor Slaven Barišić, ravnatelj Instituta za fiziku.

Jedina razlika između znanosti i zabave, kažu nam, je ta što znanstvenici zapišu što su radili.

- Hoće li dalje odletjeti ili ne? Dalje. Zato što ima manju masu. Zabavni su mi ti atomi, neuroni, protoni. Baš mi je o tome fora učiti, rekao je učenik Vedran.

I već se zamišljaju u laboratorijskim kutama. Ako njih pitamo, Frizbijada je uspjela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!