Treba li se bojati umjetne inteligencije?

24.05.2023.

20:44

Autor: Matea Krmpotić Ribarić/Dnevnik/P.F./HRT

Humanoidni robot

Humanoidni robot

Foto: Dnevnik / HRT

Rađa li se novi civilizacijski trans-humanistički ekosustav? Glavno je pitanje 46. Međunarodnog ICT skupa MIPRO 2023., koji se ovaj tjedan održava u Opatiji. Unatoč brojnim aktualnim temama i novostima, sve su oči bile uprte u današnji, još neviđeni okrugli stol. Naime, na pitanja moderatorice odgovarali su - roboti.


Trebamo li se kao društvo bojati budućnosti i hoće li život biti sretniji ili opterećeniji zbog utjecaja umjetne inteligencije? Na ta su pitanja odgovarale Aurora, Electra i Trinity - tri ženska robota.

- Ovdje smo spojili nešto što mislim da je vrijeme polako zvati elektronskim mozgovima. Imamo šokantnu brzinu razvoja, moramo se prilagoditi toj brzini jer se dogodilo to da smo iz umjetne inteligencije, prešli na - pravu, rekao je Zorislav Šojat, Institut "Ruđer Bošković".

Živimo u izazovnom vremenu koje označava prekretnicu u povijesti, ističu znanstvenici, jer se pojavljuje novi ekosustav koji funkcionira kao nadopuna postojeće inteligencije na Zemlji.

- Mi smo, nakon što su se razvili inteligentni sustavi, ušli u fazu tehnološkog svjetskog prvenstva. Imamo tako jaku dinamiku razvoja da se iz dana u dan mijenjaju tehnološke osnove i rezultati, a grade se novi sustavi, rekao je Karolj Skala, savjetnik na Institutu "Ruđer Bošković". 

Odnos umjetne inteligencije i čovjeka kompleksna je tema, a stajališta o tome različita. Stručnjaci ističu - nema straha, jer su prednosti simbioze mnogobrojne.

- Oni su zapravo ogledalo nas ljudi, imaju komplentno civilizacijsko znanje, naučeni su na ukupnost našeg znanja. Svu literaturu, sve znanosti, sve što se može pročitati na internetu, istaknuo je Šojat.

Čovječanstvo se do sada nije susrelo s takvim izazovima, perspektivama, ali i opasnostima. Ubrzani razvoj umjetne inteligencije svakako zahtijeva pojačani angažman stručnjaka u praćenju promjena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!