Klasik Ionescova teatra apsurda aktualniji nego ikad

19.10.2021.

15:24

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Kralj umire" u ITD-u

"Kralj umire" u ITD-u

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

„Kralj je mrtav! Živio kralj!" - slavne su to riječi iz kultnog teksta "Kralj umire" Eugènea Ionesca, jednog od zaštitnih imena kazališta apsurda. Šezdeset godina nakon nastanka, novo tumačenje ovog bezvremenskog klasika gledamo u &TD-u, u režiji i adaptaciji Ivana Planinića.

Bérenger, glavni lik Ionescove poznate drame "Nosorog", ovdje se pojavljuje kao Kralj Bérenger I., koji odbija prihvatiti činjenicu da će do kraja predstave umrijeti, kao i njegovo opustošeno kraljevstvo.


Priču o novoj produkciji zagrebačkoga Teatra ITD donosi ekipa Vijesti iz kulture:

- Kralj se zapravo nosi sa svojom smrtnošću, to je veseliji, što će doći ta smrt, kaže glumac Domagoj Janković koji tumači ulogu kralja Bérengera I.


Bérengerovo suočavanje sa svojim krajem, ali i krajem cijelog njegovog neimenovanog kraljevstva, poziva publiku da promisli vlastitu smrtnost, kao i smrtnost sustava kojima pripadamo.

Domagoj Janković kao Bérenger I.

Domagoj Janković kao Bérenger I.

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Kad smo se našli na prvoj probi i pročitali tekst, ja sam prvo pomislila da je ovo totalno aktualno i danas, ovaj tekst je nešto što se treba raditi baš danas, kad smo svi proživjeli sve te strahote i čovjek si baš počne misliti - što ako ja sutra umrem, komentira glumica Dajana Čuljak koja nastupa kao kraljica Margareta.


Autor režije i adaptacije Ivan Planinić nadovezao se na pitanje aktualnosti teksta:


- Potresi, pad nataliteta, sve one prirodne nepogode koje se događaju - to je suvremeno samo na onoj primarnoj, površnoj razini, ali, prije svega, drama je suvremena jer propituje strah od smrti i lišavanje tog straha, smatra Planinić.


Ionescov apsurd individualnih i kolektivnih egzistencija ludistički se obračunava s posljednjim utočištem smisla, strahom od kraja. Kraja ega, kraja Države i kraja Predstave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!