Ionescov teatar apsurda uklapa se i u naše vrijeme

11.02.2021.

11:50

Autor: Nives Kalebić/Vijesti iz kulture/HRT

'Ludilo u dvoje'

'Ludilo u dvoje'

Foto: Denis Menis / INK Pula

Predstava 'Ludilo u dvoje' Eugenea Ionesca izazvala je veliki interes publike u Istarskom narodnom kazalištu. Nakon premijere proteklog petka, predstava se može pogledati i cijeli ovaj tjedan. Igra se na maloj sceni INK-a, a Njega i Nju igraju pulski glumci Lara Živolić i Luka Mihovilović koji je ujedno prilagodio i tekst i režiju. 

Manje poznato Ionescovo djelo ‘Ludilo u dvoje’ pisano 1962. godine i danas je aktualno. Ionesco je predvodnik teatra apsurda pa se radnja predstave i likovi uklapaju i u naše vrijeme. Ekipa Vijesti iz kulture provjerila je kako:

- Uz tu filozofsku i ozbiljnu crtu ovog teksta postoji neizmjerna doza apsurda kojom je Ionesco pisao taj tekst tako da sad smo već dva mjeseca u procesu baš brusili tu apsurdnu komiku i njihovu farsu koja je izbila iz likova; ustvari oni su predstavnici nas samih, kaže glumac i redatelj Luka Mihovilović.


Dvoje protagonista zatvoreno je u sobi iz koje ne žele izaći - čak i kada se pojavi prilika, na izlaze. Izolacija je od njih napravila pacijente.


- 17 godina su u braku i stalno propituju što bi moglo biti da se oni nisu upoznali i zapravo je to neki začarani krug njihove svađe, a mogu reći da je zapravo to objašnjenje njihove ljubavi. Nitko se nigdje ne miče i dalje ostaju u tim svađama, tako su započeli, tako i završava, dodaje glumica Lara Živolić.

Galerija
Ludilo u dvoje, Foto: Vijesti iz kulture/HRT
Ludilo u dvoje, Foto: Vijesti iz kulture/HRTLudilo u dvoje, Foto: Vijesti iz kulture/HRT

Pulska publika i više je nego zadovoljna: Odlično, ludo, malo podigne atmosferu u ovim vremenima; neočekivano; i inače volim Ionesca i dosta predstava sam vidjela po svijetu, tako da su odlični glumci; super, dojmovi su publike.


Zbog pandemije teško je bilo složiti sezonu premijernih naslova u INK-u pa se fokusirali na male formate poput 'Ludila u dvoje' koje traje sat vremena, no nije ništa manje zahtjevno.


Predstava igra još 11. i 12. veljače u 20 sati te 12. veljače u 12 sati. U suradnji s Gimnazijom Pula koja je u svoj program 'Dan za kazalište', INK će izvesti predstavu za gimnazijalce.


Atmosferu s premijere možete pogledati i u galeriji na Facebook stranici INK Pula:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!