15:04 / 30.06.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Uoči senzacionalne izložbe slavnoga Erwina Wurma

Erwin Wurm u Laubi

Erwin Wurm u Laubi

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U vrijeme pandemije inozemnih je gostovanja, kako često ponavljamo, malo, a izložba umjetnika svjetskog renomea, poput austrijskog kipara i fotografa Erwina Wurma, uvijek je izniman događaj. 

Njegovi se radovi upravo postavljaju u Laubi. Izložba se otvara u subotu, 3. srpnja, i donosi njegove slavne jednominutne skulpture, u kojima neposredno sudjeluje i publika, njegove videoradove te impozantna djela, poput Velike uske kuće i Renaulta 25.


Erwin Wurm, čija se djela nalaze u najpoznatijim svjetskim muzejima i galerijama, poigrava se volumenima svakodnevnih predmeta - povećava ih, smanjuje, nakrivljuje - kako bi zaintrigirao promatrače i potaknuo ih na promišljanje.


- On ukazuje na konkretne društvene probleme. Vrlo često bira upravo najpoznatije simbole moći u zapadnjačkom svijetu, kao što su auti ili kuće, igrom s njihovim volumenima zapravo preispituje nekakve prioritete zapadnjačkog mentaliteta, napomenula je kustosica izložbe Lana Harjaček.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!