Potpuno novo viđenje slavnog "Čarobnjaka iz Oza" u ZKM-u

20.09.2021.

09:26

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Čarobnjak iz Oza"

"Čarobnjak iz Oza"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Potpuno novo viđenje slavnog "Čarobnjaka iz Oza" premijerno je izvedeno u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Kako pristupiti priči ispričanoj i uprizorenoj bezbroj puta diljem svijeta? Kako se odmaknuti od kultnog filma koji je "Čarobnjaka iz Oza" čvrsto ugnijezdio u pop kulturi? - na ta pitanja odgovore je potražila ekipa Vijesti iz kulture:

Redateljica Saša Broz postavljajući na scenu Zagrebačkog kazališta mladih, kao prvi ovogodišnji premijerni naslov, upravo kultni roman L. Franka Bauma, odlučila se za odmak od dosad viđenih uprizorenja teksta. Uragan koji je prije 120 godina odnio Dorothy i Tota u 2021. ponešto je drugačiji.


Gotovo da nema kazališta na svijetu u kojem se nije izvodila ili se trenutačno ne izvodi predstava ili mjuzikl "Čarobnjak iz Oza". Naslov koji je svjetsku slavu stekao filmskom adaptacijom Victora Fleminga, većina kazališnih kuća postavlja upravo na način da vjerno slijede kultni film. Saša Broz odlučila se za potpuno drugačiji pristup: 


- Mogu reći da smo otvorili potpuno novi prostor igre, da naši likovi nisu samo likovi koji prate Baumovu priču u tom silnim putovanjima da dođu do cilja i osvijeste svoje kvalitete. Mi imamo likove koji imaju alate kakve mi sugeriramo da bi današnja djeca i svi mi trebali imati, napominje Saša Broz.


Ovdje likovi uzimaju stvar u svoje ruke. Nikad ništa nije finalno, ni crno ni bijelo, i zato treba imati snagu u sebi i promijeniti tijek priče. 


- To je priča o odrastanju i o tomu kako pronalazimo odgovore na neka pitanja kroz to putovanje, no onda shvatimo da su odgovori već u nama u nama, kaže glumica Petra Svrtan.


Trideset godina Saša Broz čekala je na suradnju sa ZKM-om i spletom okolnosti u koje se uplela i pandemija dogodilo se da upravo ovom predstavom na dugo željenoj pozornici redateljica slavi 30 godina umjetničkog rada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!