Mangelos: umjetnik koji je godinama skrivao svoj rad

16.09.2021.

14:44

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Mangelosovo djelo

Mangelosovo djelo

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Dimitrije Bašičević bio je povjesničar umjetnosti, kritičar i kustos u Zagrebu, a u isto vrijeme, manje javno, i umjetnik koji je svoj rad godinama skrivao i potpisivao pseudonimom Mangelos. 

Danas njegova djela, kao jednog od najprominentnijih umjetnika s ovih prostora, čuvaju njujorška MoMa, londonski Tate Modern i pariški Centar Georges Pompidou


Njegove kanonske radove ovih dana u Zbirci Richter može vidjeti i zagrebačka publika - na izložbi "Dokumenti jednog eksperimenta", otvorenoj u povodu 100. obljetnice umjetnikova rođenja.


Izložbu je razgledala i ekipa Vijesti iz kulture:

- Izložba pokazuje sve njegove faze: od najranijih radova, koji se zovu „Pejzaži smrti i pejzaži rata“, preko njegovih "Abeceda" i svih mogućih pisama, preko slika riječi, do radova „Negacija slikarstva“ i "Fenomen Picasso" te njegovih "Manifesta", navodi Branka Stipančić, kustosica izložbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!