21:41 / 17.09.2021.

Autor: J.H./V.M./Hina/HRT

Otvorene 51. Varaždinske barokne večeri - zemlja partner Slovenija

Otvorenje 51. Varaždinskih baroknih večeri

Otvorenje 51. Varaždinskih baroknih večeri

Foto: HTV / HRT

Svečanim koncertom u Varaždinskoj katedrali počele su 51. Varaždinske barokne večeri, jedan od naših najstarijih nacionalnih festivala i jedini posvećen isključivo baroknoj glazbi. Izravni prijenos emitirali smo na Trećim programima Hrvatske televizije i Hrvatskoga radija.

Unatoč kiši i promjeni plana da se s podija pod nebom na središnjem Trgu kralja Tomislava događaj premjesti u naš barokni dragulj - Varaždinsku katedralu, uspješno su otvorene 51. Varaždinske barokne večeri. Muziciralo se, sviralo i pjevalo, no moralo se zbog crkvenog prostora odustati od plesa.


Pod umjetničkim vodstvom Domena Marinčića, nastupio je Barokni orkestar musica cubicularis, sopranistica Ivana Lazar, tenor Aco Aleksander Bišćević, a na programu su bila djela Lullyja, Rebela, Rameaua, Händela i Vivaldija.


Pozdravne riječi na svečanom otvorenju uputio je gradonačelnik Neven Bosilj koji je istaknuo da Varaždinske barokne večeri ne poznaju granice i velikim koracima više od pola stoljeća spajaju glazbeni svijet.


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što je ove godine zemlja partner Slovenija jer, kao i Hrvatska, njeguje tradiciju izvođenja barokne glazbe na originalnim instrumentima. Ujedno je podsjetila da je u posljednjih pet godina u Varaždinu i Varaždinskoj županiji završeno i započeto dosta vrijednih projekata, istaknuvši preseljenje Gradske knjižnice i obnovu Koncertne dvorane varaždinskog kazališta.


- Godinama pomažemo i obnovu pozornice HNK, a razgovarali smo o novoj financijskoj omotnici i mogućnostima stavljanja u funkciju turističke ponude nekih vrlo vrijednih baštinskih lokaliteta u županiji, rekla je Obuljen Koržinek.


Pokrovitelj VBV-a je hrvatski predsjednik Zoran Milanović, čiji je izaslanik na otvorenju bio njegov savjetnik za kulturu Zdravko Zima.


- Mislim da je krajnje vrijeme da mi koji se nalazimo ovdje na jugoistoku Europe i koji živimo u ovom dijelu svijeta prestanemo graditi zidove i počnemo graditi mostove, poručio je Zima dodavši da je takav most kultura, odnosno prirodna veza između glazbenih umjetnika Slovenije i Hrvatske: Varaždin je i dalje muzika, ali Varaždin je isto tako i poezija i neka tako bude i ubuduće, zaključio je Zima.


Na otvorenje se moglo ući samo uz covid potvrde, no bilo je organizirano i testiranje, a tako će biti i na ostalim koncertima.

Varaždinske barokne večeri, koje traju do 29. rujna, donose dvadesetak koncerata u Varaždinu, 11 izvedbi u pet županija te jedan koncert u Sloveniji, koja je ove godine partner festivala.


- Ravnatelj VBV-a Davor Bobić potpisuje program koji sadrži djela međunarodnih baroknih stvaratelja te brojna djela hrvatske barokne baštine. Barokne večeri jedan su od najznačajnijih festivala za ranu glazbu u Europi, festival od nacionalnog značaja, a 13. zemlja partner je Republika Slovenija, rekao je uoči početka festivala ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik.


Rojnik je dodao da će ulaz na koncerte biti moguć samo uz covid potvrde, a bit će organizirano i testiranje.


Osnivač VBV-a je Grad Varaždin, a gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je da je dobro što će se i ovoga puta tijekom festivala održavati popratni program pod nazivom Total baroque.


- Sadržaji su se proširili na gastronomiju, kiparstvo, slikarstvo. Na taj način Barokne večeri dobivaju dodatne sadržaje i dodatno su zanimljive publici, kazao je Bosilj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!