13:01 / 18.10.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Prvo misno slavlje hrvatskih umjetnika

Crkva svetog Blaža, Zagreb

Crkva svetog Blaža, Zagreb

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Riječi pape Franje, koji je u svojem nedavnom obraćanju umjetnicima rekao da se bez lijepoga ne može razumjeti Evanđelje, a da upravo umjetnici pomažu shvatiti što je ljepota, bile su inspiracija hrvatskim umjetnicima za njihovo prvo misno slavlje u zagrebačkoj crkvi svetog Blaža, nazvano „Sursum korda" - u prijevodu "Gore srca!"

U liturgiji su sudjelovali pjevači zborova zagrebačke Opere i HRT-a, te dramski umjetnici, sveukupno, više od stotinu umjetnika, a tamo je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

- To je naša molitva je za osobni mir, za otvoreno srce prema drugima i drugačijima i prije svega da to bude na jednom visokom umjetničkom nivou, izjavio je tenor Ivo Gamulin Gianni.


Glumica Mirela Brekalo istaknula je da, s obzirom na to „da smo slabi, a mnogi su i zbunjeni, to bila prilika da u zajedničkoj molitvi zazovemo duha svetoga.


- Na ovo misno slavlje došao sam s kolegama umjetnicima da osnažimo jedni druge u ovim teškim vremenima, poručio je glumac Ivan Colarić.


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ustvrdila je da se umjetnost i umjetnici stoljećima prožimaju s crkvom:


- Bilo da su nadahnuti biblijom, bilo da su stvarali spomenike koje danas čuvamo, pa mislim da je lijepo da se zazove blagoslov i danas, rekla je ministrica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!