Sablasna pustoš Zagreba i Rovinja

26.10.2021.

10:03

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Fotos von Aleksandre Orlić

Fotos von Aleksandre Orlić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Za fotografkinju Aleksandru Orlić fotografija je medij kojim prenosi svoje poruke, misli i zapažanja. Nakon što je izložbu "Anima" predstavila rovinjskoj publici, sad izlaže u Muzeju grada Zagreba prikazujući neka druga lica ovih dvaju gradova. 

Šetajući Zagrebom i Rovinjom usred pandemije i nakon zagrebačkog potresa, Aleksandra je primijetila isto - sablasnu pustoš.


Ona smatra da kroz ogoljenost praznog prostora možemo iz dubine vlastite duše izvući neke sjene. Zato pored svake njezine fotografije stoji i zrcalo - kao zrcalo naših unutarnjih stanja. 


- Dan danas se sjećam tog šoka kad smo stajali na ulici zamrznuti u trenutku nakon potresa, i moram priznati da sam ja sama nisam bila u stanju okinuti ijednu fotografiju nekoliko tjedana poslije. Tek kasnije kad sam izašla na cestu i kad sam primijetila te duge sjene i neke poetične detalje, kad sam primijetila da Zagreb izgleda ranjeno, ali i dalje prelijepo, tada sam odlučila promijeniti koncept i i napraviti potrete Zagreba i Rovinja, predstaviti neka druga lica i nekakve dublje unutarnje slike koje su sve dosad spavale duboko u nama, izjavila je Aleksandra Orlić za Vijesti iz kulture.


Zagrebačka publika će njezine radove moći razgledati do 28. studenog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!