Đuro Gavran trijumfirao na Danima hrvatskog filma

17.09.2021.

16:26

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

"Jedna od nas"

"Jedna od nas"

Foto: Đuro Gavran / DHF

Proslava petnaeste godišnjice mature, koja se pretvara u bolno svjedočenje o zlostavljanju, u središtu je radnje filma "Jedna od nas", redatelja Đure Gavrana koji je trijumfirao na 30. Danima hrvatskog filma među 70-ak filmova različitih žanrova. 

Uz Grand Prix, film je nagrađen u još četiri kategorije - najbolji dokumentarac, montaža i Zlatna Uljanica, te nagradu za etiku i ljudska prava.


- Nevjerojatan osjećaj da na jednom festivalu jedan film osvoji pet nagrada. Prije svega bih se htio zahvaliti žiriju koji je prepoznao vrijednost filma na raznim područjima, a najviše od svega me veseli da tema seksualnog zlostavljanja djece u Hrvatskoj opet dobila javni prostor da se o njoj priča, izjavio je laureat Đuro Gavran.

O Grand Prixu je odlučivao tročlani žiri - redateljica Dana Budisavljević, glumica Ksenija Marinković i redatelj Ivan Salaj, a Gavranov film dobio je i "Zlatnu uljanicu" Glasa Koncila, u čijem žiriju su bili Jerko Ban, Marijana Jakovljević, Danijel Labaš i Nagradu za etiku i ljudska prava, o kojoj su odlučivali Noah Kraljević, Sonja Leboš Marina Škrabalo. Nina Velnić osvojila je Nagradu za najbolju montažu u tom filmu.


Nagrada za najbolju režiju pripala je Damiru Markovini za film "Čekaj me" o obitelji koja svom najstarijem članu želi omogućiti dostojanstveni kraj, a Nagrada za najbolji scenarij još jednom filmu koji obrađuje obiteljske odnose - ovaj put između majke i kćeri, "Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem" Sanje Milardović.


Za najbolju žensku ulogu nagrađena je Olivera Baljak u tom filmu, dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen Bernard Tomić, za filmu "Antiotpad" redatelja Tina Žanića.


Film "Antipod", odnosno njegov snimatelj Filip Romac osvojio je i Nagradu za najbolju kameru.


Film "Porvernir" vizualne umjetnice i redateljice Renate Poljak dobio je Nagradu za oblikovanje zvuka (Iva Ivan), dok su Alen i Nenad Sinkauz nagrađeni za glazbu u tom filmu.


Posebno priznanje dobio je dokumentarni film "Ljubav oko svijeta" Anđele Rostuhar i Davora Rostuhara za produkciju i plasman filma u kojemu su prikazali univerzalnosti ljubavi unatoč geografskim, društvenim i kulturnim razlikama.


Po kategorijama stručni žiri je kao najbolji animirani film nagradio "Nigdar ni bilo" Mateje Štefinščak, najbolji eksperimentalni film je "Plejade" Mateje Zidarić, najbolji igrani je "Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem", a najbolji namjenski film je "Ponekad mi daš" Dalibora Barića, spot za pjesmu Raketa i Kristijana Beluhana.


Nagrada "Jelena Rajković" Društva hrvatskih filmskih redatelja, o kojoj su odlučivali Ivana Guljašević, Vanja Juranić, Sonja Tarokić, dodijeljena je filmu "U šumi" Sare Grgurić.


Za nagrade se ove godine natjecalo 76 ostvarenja, kratkometražnih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova.


Za završnu večer festivala prikazana je epizoda dokumentarnog serijala "Kolaži o laži - Lažne snimke", u režiji autorskog dvojca Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića, uz gostovanje autora i protagonista te epizode, redatelja Brune Ankovića i bivšeg predsjednika RH Stipe Mesića.


Dodjela nagrada održana je nakon projekcije serije, a potom je bio prikazan i film koji je osvojio Grand Prix.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!