Prix Europa: veliki uspjeh mlade hrvatske radijske autorice

20.10.2021.

09:47

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Marta Medvešek

Marta Medvešek

Foto: Prix Europa / rbb

Marta Medvešek, nezavisna hrvatska radijska autorica s berlinskom adresom, osvojila je "Prix Europa" za najbolji radijski umjetnički dokumentarac. Ovo golemo priznanje donio joj je dokumentarac "Fly or Die" o rodama Klepetanu i Malenoj.

Priča o Malenoj i Klepetanu doprla je do srca publike, ali i žirija sastavljenog od međunarodnih profesionalaca. 


Oduševila je i osnivača festivala Petera Leonarda Brauna, jednu od posljednjih živućih legendi radijskog dokumentarizma. 


- Osvojila me skromnost, izravnost i jednostavnost ove emisije. Uvjerljivo i emotivno prenosi snažnu poruku da ja ljubav jača od smrti, komentirao je Braun.


Braun je Marti Medvešek nagradu osobno uručio na svečanosti u Potsdamu:

Emisija je nastala kroz razvojni program EBU-a namijenjen mladim autorima debitantima na koji se Marta prijavila bez zaleđa medijske kuće.


- Nisam očekivala ovu veliku nagradu, niti sam očekivala ovakve velike riječi od vas osobno. Jako sam dirnuta. Želim zahvaliti svima u organizaciji nagrade i autorima koji se natjecali, poručila je Marta Medvešek.


Ovo je jedno od najvećih svjetskih autorskih priznanja, a nagrada mlade Marte Medvešek nastavlja se na uspjehe Zagrebačke škole dokumentarne radio-drame, čiji je inicijator i najnagrađivaniji autor bio Zvonimir Bajsić.


Nagrađenu emisiju možete poslušati na stranici International Feature Conference.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!