17 tisuća školaraca raspravlja o pravima djece

14:54 / 19.10.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

13. Festival prava djece

13. Festival prava djece

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Kako je ići u školu, kako praksu obavljati online? Kako utješiti nekoga ako ga ne možeš zagrliti? - na ta i mnoga druga pitanja iz svakodnevnog života filmskim jezikom odgovaraju djeca i mladi okupljeni na virtualnom 13. Festivalu prava djece.

U svojim filmovima, ali i na panelima razgovaraju o utjecaju društvenih mreža, vršnjačkom nasilju na internetu, ali i brojnim drugim temama. 


Dosad je prijavljeno čak 17 tisuća školaraca, a svake subote njihov program Dobre vibracije može se pratiti i na našem Trećem programu.


- To je beskrajno važno za djecu iz više razloga - zato što djeca laganije progovaraju, progovaraju o stvarima koje su njihovi dnevni izazovi, potiče ih na stvaralaštvo, ističe Tatjana Aćimović, osnivačica i umjetnička direktorica festivala.

- Svi filmovi su dostupni putem naše web stranice. To su sve kratki filmovi koje su snimili djeca i mladi, a koje su selektirali Boško Picula i Maja Flego, napominje Katarina Ivče Farnell, direktorica programa.


Studentica 2. godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva Lucija Petkoviček predstavila se kao suautorica filma "Na koncu":


- Film na je zadnje tri godine radilo nas troje, a film zapravo prikazuje jednu obitelj, roditelje i klinca, koje stalno povlače konci i tjeraju ih da rade stvari koje oni ne žele, rekla je Lucija Petkoviček.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!