Legendarni grafoskopi imaju svoj festival

21.10.2021.

14:37

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Festival grafoskopa

Festival grafoskopa

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Ovih dana u zagrebačkom Pogonu jedinstvo održava se neobičan multimedijski festival posvećen likovnosti i perfomansu, a polazi od pomalo zaboravljenog uređaja, koji se nekoć svakodnevno upotrebljavao - grafoskopa.

Peti Festival grafoskopa okuplja glazbene, kazališne i likovne umjetnike, poput Tatjane Vuletić, Dore Komende i Davora Sanvincentija, koji se u svom radu koriste tom analognom tehnikom - pa su eksperimentirajući svjetlošću izveli performanse, predstave i zanimljive instalacije.


Neke od radova zabilježila je ekipa Vijesti iz kulture:

Suorganizatorica Festivala grafoskopa Ives Buljan Gladović istaknula je da su grafoskop otkrili istražujući kazalište sjena:


- Bio nam je zanimljiv kao projekcijski uređaj, kao mogućnost igranja na njegovoj radnoj površini, slagali smo scenografiju, ispitivali mogućnosti animacije i onda smo zbog simpatije prema tom analognom uređaju odlučili da bi mu trebali napraviti jedan festival, kaže Buljan Gladović.


Suorganizatorica festivala Antonela Klemenčić napomenula je da su umjetnicima postavili uvjet da u svojim radovima koriste grafoskop.


- I to je bio jedini uvjet. Oni su svi multimedijalni umjetnici i u svojim radovima istraživali su odnose svjetla i scene, prostora, izlaženja sa svojim djelom s platna u prostor, objašnjava Klemenčić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!