Ekskluzivno: naša ekipa među prvima u Muzeju Edvarda Muncha u Oslu

09:58 / 22.10.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Muzej Evarda Muncha u Oslu

Muzej Evarda Muncha u Oslu

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Danas se u Oslu otvara potpuno novi muzej, za najveću svjetsku zbirku umjetnina Edvarda Muncha. Novi "MUNCH" bit će odredište broj jedan za doživljaj života i umjetnosti Edvarda Muncha.

Riječ je o trenutačno jednom od najvećih kulturnih događaja na svijetu na kojem je među brojnim novinarskim ekipama iz cijeloga svijeta i ekipa HRT-a. Ekskluzivne snimke za HRT donose naš snimatelj Tomislav Eržić koji je sa novinarkom Tamarom Džebić Šaljan u Oslu. 


Njihove priloge gledajte u središnjem Dnevniku i Vijestima iz kulture:

Jedan od najvećih svjetskih muzeja posvećenih samo jednom umjetniku


Muzej će biti jedan od najvećih svjetskih muzeja posvećen pojedinom umjetniku - 26 313 četvornih metara s preko 200 Munchovih djela na stalnom postavu, 11 galerija i 4 500 četvornih metara galerijskog prostora.


- MUNCH će biti razigrana, inovativna i sadržajna kuća, ispunjena novim mogućnostima za privlačenje umjetničkih iskustava. MUNCH nudi umjetnost i kulturu na 13 katova, s najboljim pogledom iz Osla na fjord, ističu organizatori.


Sama 57 metara visoka zgrada s 13 katova, koja se s poštovanjem klanja gradu u koji je savršeno uklopljena, arhitektonsko je remek-djelo španjolskog studija Herreros, tako da taj muzej postaje jedan od najvećih svjetskih muzeja posvećenih samo jednom umjetniku.


- Na ovom projektu radili smo 13 godina i ovo je za nas veliki trenutak. Uložili smo sve svoje znanje, energiju, ljubav i vrijeme u taj zahtjevan proces jer podići muzej posvećen samo jednom umjetniku vrlo je zahtjevno i ne događa se često. Veoma važno bilo nam je i muzej uklopiti u novi dio Osla i građevinom pokazati sve što Oslo jest - održiv, napredan, inovativan grad s pogledom u budućnost, izjavio je arhitekt Jens Richter.

Arhitekt Jens Richter

Arhitekt Jens Richter

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Munch i na zagrebačkim fontanama


Kako bi i stanovnicima Zagreba na dan otvorenja prenijeli djelić Munchova umjetničkog opusa, u suradnji s Uredom gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, organizirano je da se na Zagrebačkim fontanama prikažu fotografije nekih od najpoznatijih Munchovih djela. 


Uz najpoznatnije djelo „Krik", kao poklon Zagrepčankama i Zagrepčanima, te svima koji se u Zagrebu zateknu danas, prikazat će se još desetak Munchovih slika. Prikaz će trajati od 19 do 23 sata.


O jednom od najvećih europskih projekata u kulturi, te recepciji Muncha u našoj zemlji u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo s norveškim veleposlanikom, Nj.e. Haakonom Blankenborgom i Ivom Sudec Andreis, kustosicom u Galeriji Klovićevi dvori koja već godinama nastoji u Zagreb dovesti izložbu Munchovih grafika:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!