Kazalište za tromjesečne bebe

18.10.2021.

10:47

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Predstava u Maloj sceni

Predstava u Maloj sceni

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Mala scena bila je prvo mjesto u Hrvatskoj u kojem su se pomicale granice dječjeg kazališta i izvodile predstave za djecu od 18 mjeseci do 3 godine - i to od 2002., kad je počeo ciklus "Priča o...", koji je i dalje aktualan, a sada su na repertoaru i predstave za doista najmlađe - bebe od 3 do 18 mjeseci.

Multisenzorna predstava "Ninabu" mališane angažira zvukovima, teksturama, bojama i mirisima u scenskom okolišu koji potiče znatiželju i omogućuje im da slobodno sudjeluju u izvedbi.


Na jednoj od izvedbi bila je i ekipa Vijesti iz kulture:

Cilj je potaknuti osjećaj sigurnosti, uzbuđenja i povezanosti te, naravno, ljubav prema kazalištu. Znamo li da europske kulturne politike ulažu golema sredstva u "odgoj publike" - ova kazališna priča itekako ima svoj smisao.


- Sve se događa u jednom prostoru, na neki način je to i instalacija u prostoru, instalacija i tijela i predmeta i ljudi sveukupno - tako da su i bebe i njihovi odrasli zapravo dio scene i dio predstave, kaže Irma Unušić, autorica predstave "Ninabu".


Umjetnička direktorica kazališta Mala scena Buga Marija Šimić ističe, pak, da je iskustvo stvaranja za bebe fascinantno:


- Bebe koje ne mogu govoriti, njihove reakcije na sve što im dajemo, sve poticaje, i naravno, sve je puno polaganije, drugačiji je fokus te djece – to je fascinantno! Te bebe ne trepću, takav kontakt ja još nisam doživjela, intenzitet takvog kontakta... To je meni kao izvođaču nešto toliko intenzivno i predivno i vidim da je i bebama jednako - sve je posebno, napominje Buga Marija Šimić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!