Otvorila se duša slavonskog čovjeka - Vinkovačke jeseni

17.09.2021.

21:17

Autor: V.M./HRT/Hina

Otvorenje Vinkovačkih jeseni

Otvorenje Vinkovačkih jeseni

Foto: HTV / HRT

Po 56. put u srcu ravnice počeo je festival za koji se kaže da proizlazi iz duše slavonskog čovjeka. Kiša je, nažalost, poremetila planove pa je svečanost trajala nešto kraće od planiranog. Izravni prijenos otvorenja emitirali smo na Prvom programu Hrvatske televizije.

Pogledajte nastup Slavonskih kraljica na svečanom otvorenju 56. Vinkovačkih jeseni::

Manifestacija tradicijske kulture nakon prošlogodišnjeg skraćenog covid izdanja, vraća se uobičajenom formatu i priredbama, a 60-ak minuta svečanog otvorenja gledali smo uprizorenja negdašnje Kozarčeve Slavonije.


Ovogodišnje Vinkovačke jeseni održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, a otvorio ih je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić poručivši kako su Vinkovci grad ponosne duše i široka srca koji je utočište pružio mnogima koji su u gradu na Bosutu našli svoj novi dom.


U programu na velikoj pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića, nastupila su brojna kulturno-umjetnička društva pjevačke i tamburaške skupine te glumice i glumci koji su, pod redateljskom palicom Marka Sabljakovića, uprizorili prijeratni vinkovački korzo s početka dvadesetih godina dvadesetog stoljeća, na kojem se odvijao sav društveni život građanskih Vinkovaca, no, program otvorenja je zbog jake kiše prekinut nakon sat vremena.


Iz publike, program su pratili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Mladen Karlić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, te brojni saborski zastupnici i drugi uglednici.


56. vinkovačke jeseni traju već cijeli tjedan te su do sada održane Županijska smotra folklora i Dječje vinkovačke jeseni, a završavaju u nedjelju kada će se održati najspektakularnija priredba, svečani mimohod sudionika i revija konjskih zaprega u kojoj će ove godine proći 70-tak folklornih skupina iz Hrvatske iz inozemstva koja njeguju izvorni hrvatski folklor.


HRT će u nedjelju 19. rujna u 10 sati na Drugom programu HTV-a izravno prenositi mimohod. 

Inače, 56. Vinkovačke jeseni i njihovo otvorenje održavaju se se pod krilaticom „Ide dika, kapu najerio“:


- To je stih mikanovačkog svatovca zabilježen u prvoj polovici 20. stojeća, i njime su djevojke najavljivale svadbenu svečanost. To je simboličan lajtmotiv otvorenja čiji je simbol i šokačka kapa, rekao je uoči otvorenja scenarist i redatelj svečanosti Marko Sabljaković.


On je osmislio uvodnu i sedam epizodnih scena u sadržajnoj cjelini koja donosi prikaz života grada Vinkovaca 1920-ih godina.


- Podsjetnik je to na vremena kada je vinkovačkim Korzom i gradskim parkom bujao život građanstva i starosjedilačkog stanovništva, dodao je.


Na otvorenju je sudjelovalo oko 300 izvođača – glumaca, pjevačkih skupina, kulturno umjetničkih društava, tamburaških sastava, solista…

Otvorenje Vinkovačkih jeseni

Otvorenje Vinkovačkih jeseni

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!