Uoči otvorenja 56. Vinkovačkih jeseni

18:45 / 17.09.2021.

Autor: I.M./E.Č./V.M./HRT

Uoči otvorenja Vinkovačkih jeseni

Uoči otvorenja Vinkovačkih jeseni

Foto: Dnevnik / HRT

Veselo je večeras u Slavoniji, u Vinkovcima, kao i svaki put kada se otvaraju Vinkovačke jeseni. Kako od zaborava sačuvati običaje, staro ruho, pjesmu i ples najbolje znaju upravo Vinkovčani. Prijenos otvorenja pratite na Prvom programu Hrvatske televizije.

Po 56. put u srcu ravnice počeo je festival za koji se kaže da proizlazi iz duše slavonskog čovjeka.


Uoči otvorenja naša ekipa javila se u središnji Dnevnik HTV-a:

- Zvuci tamburica odjekuju ulicama grada na Bosutu već danima, prsti su na tamburama zagrijani, nošnje opeglane, što znači samo jedno: sve je spremno za svečano otvorenje Vinkovačkih jeseni, javila naša reporterka Ines Milanković.


Dodala je da je i u Vinkovcima kiša, nažalost, malo poremetila planove.


Kako su tekle pripreme ekipa Regionalnog dnevnika provjerila je, pak, u razgovoru sa scenaristom i redateljem svečanog otvorenja Markom Sabljakovićem te članovima KUD-a ''Josip Lovretić''  iz Otoka:

Otvorenje 56. Vinkovačkih jeseni održava se pod krilaticom „Ide dika, kapu najerio“:


- To je stih mikanovačkog svatovca zabilježen u prvoj polovici 20. stojeća, i njime su djevojke najavljivale svadbenu svečanost. To je simboličan lajtmotiv otvorenja čiji je simbol šokačka kapa kojom će biti prožete uvodna i sedam epizodnih scena u jednoj zaokruženoj sadržajnoj cjelini koji vjerujem da će gledatelji s velikom pažnjom i zanimanjem pratiti jer donosi prikaz negdašnjeg života grada Vinkovaca s početka 20. stoljeća, točnije 1920-ih godina, otkrio nam je Marko Sabljaković.


Podsjetnik je to na vremena kada je vinkovačkim Korzom i gradskim parkom bujao život građanstva i starosjedilačkog stanovništva.


Na otvorenju sudjeluje oko 300 izvođača – glumaca, pjevačkih skupina, kulturno umjetničkih društava, tamburaških sastava, solista…


- To je prekrasan brojka. Vrlo je zahtjevno raditi s tolikom brojem ljudi, pripremiti svečano otvorenje u ovako kratkom vremenu koliko smo ga imali, ali s obzirom na jučerašnju generalnu probu, vjerujem da ćemo danas biti izvrsno pripremljeni, ustvrdio je Sabljaković.


O tomu kako će izgledati svečanost otvorenja u eteru HRT-a, ali i na licu mjesta, tijekom javljanja u emisiju Dobro jutro, Hrvatska detalje smo doznali od scenarista i redatelja otvorenja manifestacije Marka Sabljakovića te urednika s HRT-a Nikole Kristića:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!