Što je kamizol - doznali smo uoči otvorenja Vinkovačkih jeseni

17.09.2021.

14:26

Autor: Studio 4/IMS//HRT

Vinkovačke jeseni

Vinkovačke jeseni

Foto: Studio 4 / HRT

Večeras počinje najvažnija, tradicionalna državna smotra folklora - Vinkovačke jeseni. Otvorenje možete pratiti u 20.10 sati na Prvom programu.

- U tijeku su posljednje pripreme za svečano otvorenje 56. Vinkovačkih jeseni - najpoznatije manifestacije tradicijske kulture na ovim prostorima, javila je za Studio 4 Eva Čolaković.


Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić naglasio je da su Vinkovačke jeseni "manifestacija koja voli povezati sav hrvatski narod". Objasnio je što sve očekuje građane, rekao je da su otvorenja Vinkovačkih jeseni prikaz slavonskog života.

- Obično koristimo naše pjesnike ili pisce koji su dali svoj obol kroz povijest na prostoru Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Tako prikazujemo kako je nekada bilo u Slavoniji. I danas će biti tako prikazano, kroz šumara i učiteljicu, ali i običan puk koji je tada boravio na ovim prostorima, dodao je.

Sudjeluje više od 300 sudionika, Bosančić kaže da je riječ o "specifičnoj priredbi, živoj priredbi koju bi netko pripremao mjeseci, a mi ju pripremimo u dva dana".

- To je specifičnost Vinkovačkih jeseni gdje svi režiseri, producenti, glumci, oni koji su to doživjeli, kažu da je to stvarno nešto što se malo gdje može vidjeti, dodao je.

Nada se da će se publici svidjeti večerašnje otvorenje.

O povijesti Vinkovački jeseni govorio je Stjepan Đurković, predsjednik ZAKUD-a (Zajednica kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije). Ponosan je na one koji su započeli s Vinkovačkim jesenima prije 56 godina.

- Vinkovačke jeseni se mijenjaju, kao i vrijeme u kojem živimo. Svake godine pokušavamo dodati nešto kako bi pokazali tu našu vrijednost, ali i kako bi išli u korak s vremenom, dodao je.

Na mimohodu će sudjelovati 70-ak sudionika, KUD-ova iz Hrvatske, ali i drugih zemalja.

Mladić iz jednog KUD-a je opisao nošnju koju ima na sebi:

- Imam kapu koja je ukrašena grozdom dukata, zatim imam kamizol - košulju ukrašenu također zlatovezom, gaće ukrašene zlatovezom, vunene čarape i opanke, rekao je.

Dvije djevojke iz KUD-a "Josip Lovretić" iz Otoka rekle su da su im Vinkovačke jeseni jako važne jer se tada bude njihovi običaji, drago im je da to mogu svima pokazati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!