Županijskim folklornim večerima počele 56. Vinkovačke jeseni

10.09.2021.

21:30

Autor: B.A./Hina/HRT

Svečano otvorenje 56. Vinkovačkih jeseni

Svečano otvorenje 56. Vinkovačkih jeseni

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Prvom od pet večeri Županijske smotre folklora na kojoj će se predstaviti 50-ak folklornih skupina s područja Vukovarsko-srijemske županije, u Vinkovcima su u petak počele 56. Vinkovačke jeseni.

U sklopu Vinkovačkih jeseni, do 19. rujna, održat će se mnogobrojne tradicijske, kulturne, gospodarske i zabavne priredbe.


Županijsku smotru folklora otvorenom je proglasio vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, koji je poželio Vinkovčanima i svim posjetiteljima da se u narednih 10 dana zabave i opuste te uživaju u tradicijskoj baštini i narodnim običajima čiji su, kako je kazao, Vinkovačke jeseni vjerni čuvari.


Posjetitelje na Trgu bana Josipa Šokčevića pozdravio je i vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 56. Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić.


- Vinkovačke jeseni svečanost su folklora i tradicijske baštine s kojom se silno ponosimo i želimo je očuvati i sačuvati za naredne naraštaje. Ponosimo se ovime što imamo i uživajmo u pjesmi, plesovima i svemu onome što donose 56. Vinkovačke jeseni, poručio je gradonačelnik Bosančić.


Župan Dekanić i gradonačelnik Bosančić do Trga Bana Josipa Šokčevića dovezli su se odjeveni u slavonsko narodno ruho u šokačkoj tradicijskoj kočiji, a dočekao iz je i pozdravio Andrija Matić iz Zajednice kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije koja je uz Grad Vinkovce organizator Vinkovačkih jeseni.


Čast da otvoren folklorne večeri imali su članovi KUD-a "Slavko Janković" iz Šišovaca, jedne od ponajboljih vukovarsko-srijemskih folklornih skupina, a potom su folklorno umijeće pokazale folklorne skupine iz Bošnjaka, Đeletovaca, Rajevog Sela, Novih Jankovaca, Babine Grede, Tovarnika i Prkovaca te KUD "Ljeskovac"iz Vinkovaca koji se predstavio koreografiranim folklorom.


U Vinkovcima otvoren i Slavonski sokak


Na Trgu dr. Franje Tuđmana otvoren je Slavonski sokak na kojem su tradicijske i druge proizvode izložili brojni obrti, OPG-ovi i udruge, dok je u Dugoj ulici zaživio Vinski sokak s ponudom domaćih vinarija.


Ovogodišnje Vinkovačke jeseni održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića pod geslom "Ide dika, kapu najerio" što će biti i središnja tema svečanosti otvorenja manifestacije koja će se održati u petak, 17. rujna.


U nedjelju, 12. rujna održat će se Dječje Vinkovačke jeseni kada će u svečanom mimohodu Vinkovcima proći pedesetak folklornih skupina najmlađih sudionika 56. Vinkovačkih jeseni.


Najsvečaniji dio, Svečani mimohod sudionika i revija konjskih zaprega tradicionalno se održava posljednjeg dana manifestacije. Tako će u nedjelju, 19. rujna ulicama i trgovima Vinkovaca proći članovi 70 folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva koja njeguju izvorni hrvatski folklor od kojih će ponajbolji nastupiti i na Državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora koja će se održati u subotu, 18. i nedjelju, 19. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!