U svečanom mimohodu Dječjih vinkovačkih jeseni 2500 malih folkloraša

12.09.2021.

11:55

Autor: Dnevnik/Hina/IMS/HRT

Dječje vinkovačke jeseni

Dječje vinkovačke jeseni

Foto: Dnevnik u podne / HRT

U svečanom mimohodu dječjih folkornih skupina na 56. Vinkovačkim jesenima koje se održavaju do 19. rujna, ulicama i trgovima Vinkovaca u nedjelju je prošlo 37 kulturno-umjetničkih društava s oko 2500 malih čuvara tradicijske baštine krajeva iz kojih dolaze.

Dječje vinkovačke jeseni jedna su od najstarijih priredbi Vinkovačkih jeseni koje ove godine obilježavaju pola stoljeća postojanja, a održavaju se tradicionalno tjedan dana prije Svečanog mimohoda sudionika i revije konjskih zaprega u kojem će ove godine, iduće nedjelje, Vinkovcima proći članovi 70 foklornih društava iz Hrvatske, BiH i Srbije koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

Uz grb manifestacije, svečanu povorku predvodili su konjanici, otočke i nuštarske mažoretkinje te limena glazba Osječkog puhačkog orkestra. Prolazeći gradom mališani su povremeno zastajali te plesom i pjesmom posjetiteljima prikazali običaje i napjeve iz kraja iz kojeg dolaze.

Uz vukovarsko-srijemske domaćine iz Vinkovaca, Privlake, Gunje, Đurića, Jarmine, Apševaca, Vukovara, Cerića, Otoka, Rajeva Sela, Podgajaca, Iloka, Korođa, Lovasa, Nijemaca, Ivankova, Cerne, Županje, Rokovaca i Andrijaševaca, Đeletovaca, Tovarnika, Starih Mikanovaca, gledateljima su folklor i običaje svoga kraja predstavili gostujući dječaci i djevojčice iz Bugojna (BiH), Gospića, Vele Luke, Strizivojne, Vrlike, Jezera, Slavonskog Broda, Bjelovara i Zagreba.

- Na sebi nosim nošnju koja je stara 20 godina, u nju me obukla moja baka. Imam dva reda dukata, dukatiće u ušima i sviram tamburu, rekla je Lana Balić iz KUD-a "I. G. Kovačić" iz Lovasa.

- Za nas je ovo velika čast zato što smo izabrani predstavljati Grad Zagreb i veseli smo i veselimo se, rekla je Karla Šimić iz KUD-a "Croatia" iz Zagreba.

- Budućnost nije upitna kada vidimo sve ove folklorne skupine i KUD-ove koji su doveli ovu prekrasnu djecu i uče ih tradiciji i kulturi, rekao je Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!