Otvoreni jubilarni 30. Dani hrvatskog filma

12.09.2021.

19:58

Autor: Maroje Vučičević/Dnevnik/V.M./HRT/

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dnevnik / HRT

U zagrebačkom kinu Tuškanac otvoreni su 30. jubilarni Dani hrvatskog filma. Program donosi 76 naslova, a među njima je i mnogo onih koji su već zapaženi i nagrađeni na ovogodišnjim domaćim i stranim festivalima.

Dani hrvatskog filma tradicionalno donose presjek naših najboljih kratkih i srednjemetražnih ostvarenja. 


Nakon organizacijskih i terminskih lutanja, Dani ove godine nude kvalitetan program s više zagrebačkih premijera. 


Ipak, naslova je manje, a što je sve uvršteno u program provjerila je ekipa našeg središnjeg Dnevnika:

U igranom programu svakako treba izdvojiti nagrađivane naslove "Angina pectoris" Filipa Mojzeša, "U šumi" Sare Gregurić i "Antiotpad" Tina Žanića.


Među dokumentarcima, publiku će zasigurno privući "Bijeli Božić" Josipa Lukića, "Jedna od nas" Đure Gavrana i "Ljubav oko svijeta" Anđele i Davora Rostuhara kojeg smo jedinog gledali u kinima.


Aduti animirane konkurencije su među ostalim i "Sve te senzacije u mom trbuhu" Marka Dješke, "Roda" Lucije Mrzljak i Mortena Tsinakova i "The Raft" Matka Meštrovića


Eksperimentalne filmove predvode Ivan Faktor, Ana Hušman i Renata Poljak čiji je "Porvenir" sniman na Ognjenoj zemlji. Tu je i 20 namjenskih filmova i videspotova.


Tu su i dvije retrospektive - jedna posvećena filmašima koji su u ova tri desetljeća ovjevnčani nagradama festivala i druga pod naslovom "Obnovljena baština" restauriranih naslova Zagreb filma koji će se prikazivati kao uvertira u natjecateljski program. 


 U planu je i okrugli stol o budućnosti i daljnjem razvoju Dana Hrvatskog filma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!