17:29 / 23.03.2021.

Autor: Hina

Svjetske premijere hrvatskih filmova u Oberhausenu

Kadar iz filma 'Split' autorice Renate Poljak

Kadar iz filma 'Split' autorice Renate Poljak

Foto: Renata Poljak / HAVC

Na 67. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu, koji se u hibridnom obliku održava od 1. do 10. svibnja, svjetsku premijeru imat će i dva hrvatska filma, "Split" Renate Poljak i "Dragi Aki" Nine Kurtele. 

Kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni uradak redateljice Renate Poljak, intimna priča o razvodu koji se dogodio u Splitu, bit će prikazan u Međunarodnoj konkurenciji.


- Analogija je napravljena između grada Splita (na engleskom split = razdvojiti) i dvoje ljude čiji se putevi razilaze, napominje se u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra.


Za kameru je zadužen Boris Poljak, za montažu Jan Klemsche, kompoziciju je radio Ivan Arnold, a dizajn zvuka Iva Ivan. Film nastaje pod okriljem Udruge REA.


Renati Poljak to je treća nominacija u konkurenciji prestižnog Oberhausena, nakon filmova "Porvenir" i "Još jedan odlazak".

Kadar iz filma "Porvenir" Renate Poljak

Kadar iz filma "Porvenir" Renate Poljak

Foto: Renata Poljak / HAVC

U Međunarodnoj konkurenciji prikazat će se 45 naslova iz više od 40 zemalja, a svi će filmovi gledateljima biti predstavljeni od 5. do 10. svibnja u kinodvoranama, na festivalskim lokacijama.


Filmovi se natječu za Veliku nagradu grada Oberhausena, a pobjednik automatski ispunjava uvjete za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji kratkometražnog filma.


Osim tradicionalnog Međunarodnog natjecateljskog programa, na 67. festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu održava se i novouspostavljena Međunarodna online konkurencija, koja ekskluzivno nudi 40 filmova iz 30 zemalja.

"Dragi Aki": Pisma upućena slavnom finskom redatelju


Filmovi, od kojih će 14 imati svjetsku premijeru, će biti dostupni za gledanje na festivalskoj službenoj stranici, od 1. do 4. svibnja.


U toj konkurenciji prikazuje se film "Dragi Aki" autorice Nine Kurtele, svojevrsna vizualna meditacija o stvaranju fiktivnih pejzaža u realnom svijetu, strukturirana kao serija fiktivnih pisama upućenih slavnom finskom redatelju Akiju Kaurismäkiju.


- Ovaj vizualno-narativni esej tematizira pojmove identiteta, nacionalne pripadnosti, teritorija, prostora i doma, a kroz susret snimaka sjevera i juga autorica propituje mogućnosti stvaranja novih, izmišljenih prostora u području postojećih krajolika, napominje se.

Kadar iz filma "Dragi Aki" Nine Kurtele

Kadar iz filma "Dragi Aki" Nine Kurtele

Foto: Nina Kurtela / HAVC

Film je nastao u produkciji Kreativnog sindikata, autorica Nina Kurtela ujedno je i naratorica filma, a uz Jasnu Žmak, njegova koscenaristica, te je uz Hrvoslavu Brkušić i montirala film.


Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhasenu je od svog osnutka bio katalizator promjena, pokazatelj suvremenog razvoja, forum za često žustre diskusije, otkrivač novih trendova i talenata i jedna od najvažnijih institucija kratkometražnog filma u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!