Hrvatski filmaši na industrijskom dijelu Berlinalea

27.01.2021.

15:27

Autor: Hina

Bananeribe

Bananeribe

Foto: HAVC / HRT

Za industrijski dio ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu odabrana su dva projekta produkcijske kuće Antitalent i autorice Dore Šustić, izvijestio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar.

Ovogodišnje, 71. izdanje Berlinala podijeljeno je u dva dijela: industrijski dio održava se online, od 1. do 5. ožujka, a za lipanj je planirano fizičko izdanje, u sklopu kojeg će selektirani filmovi prikazivati u kinodvoranama i u kinima na otvorenom.


Dramska TV serija ‘Maličke’ (Afterparty) jedna je od deset serija koje će biti predstavljene na koprodukcijskom sajmu Berlinala u sekciji Co-Pro Series. Autorica serije i scenaristica je Dora Šustić, a producentica Maja Pek-Brünjes iz Antitalenta.


Radnja je smještena u suvremeni Zagreb, gdje najbolje prijateljice u kasnim dvadesetima prolaze kroz besperspektivne poslove, razuzdane zabave, burne veze i nekonvencionalne odnose, u vremenu dok jača hrvatski ultrakonzervativni pokret.


Glavna junakinja radi kao čistačica za istaknutu zagovornicu zabrane pobačaja, no kad jedna od prijateljica zatrudni i odluči pobaciti, one preispituju svoje vrijednosti i mijenjaju stavove.


- Uskoro ono intimno i osobno postaje političko i ideološko pitanje, i Lucija i njezine prijateljice moraju revidirati svoja uvjerenja, prijateljstvo i način života kako bi se izborile protiv srama, šovinizma i nasilja, napominje se u najavi projekta.


Projekt je krajem prošle godine, nakon pitcha na Filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu i sudjelovanja na programu usavršavanja Midpoint TV Launch 2020, osvojio HBO Europe Award za najbolji projekt.


Producentica Pek-Brünjes je tom prigodom rekla kako je odabir projekta na Co-Pro Series definitivno potvrda kvalitete scenarija, likova i koncepta koje je napisala autorica, kao i međunarodnog potencijala serije.

Maličke

Maličke

Foto: HAVC / HRT

Na koprodukcijskom sajmu Berlinala zadatak im je pronaći međunarodnog prikazivača, koproducente i ključne kreativne suradnike.


- Želja nam je okupiti većinski žensku ekipu, ne samo zbog teme serije već kako bismo povećali doprinos i osvijestili kvalitetu ženskog stvaralaštva u hrvatskom i europskom audiovizualnom sektoru, dodala je.


Dora Šustić sudjeluje i na platformi za umrežavanje i usavršavanje mladih filmskih profesionalaca, Berlinale Talents, na kojoj će se predstaviti i scenarist i snimatelj Filip Romac te filmska kritičarka Dina Pokrajac. Za sudjelovanje na platformi prijavilo se oko 3 000 profesionalaca, a odabrano ih je 200.


U sklopu Berlinale Talentsa, odvija se radionica Short Form Station, na kojoj će Dora Šustić sudjelovati s projektom kratkometražnog igranog filma ‘Bananaribe’ (Bananafishes), na kojoj će moći raditi na scenariju. Projekt će predstaviti na pitchingu u sklopu Europskog filmskog sajma (European Film Market).


Po riječima autorice, takve su radionice divna prilika za učenjem, ali i umrežavanjem i upoznavanjem tuđih priča i preokupacija: Svašta saznaš i puno ljudi upoznaš. Tome se najviše veselim. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati ove godine u virtualnom prostoru, ustvrdila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!