19:36 / 17.09.2021.

Autor: Jana Haluza/Dnavnik/IMS/V.M./HRT

Otvorenje 51. izdanja jednog od naših najstarijih nacionalnih festivala

Otvorenje Varaždinskih baroknih večeri

Otvorenje Varaždinskih baroknih večeri

Foto: HTV / HRT

Svečani koncert otvorenja 51. Varaždinskih baroknih večeri, jedan od naših najstarijih nacionalnih festivala - jedini specijaliziran za baroknu glazbu, počeo je u 20 sati uz izravni prijenos na Trećim programima Hrvatske televizije i Hrvatskoga radija.

Bilo je najavljeno da će spektakl glazbe, plesa i pjevanja biti na središnjem varaždinskom trgu, no vrijeme je pokvarilo planove. Koncert je, naime, premješten u naš barokni dragulj - Varaždinsku katedralu.


Više zna naša ekipa koja se uoči koncerta iz Varaždina javila u središnji Dnevnik HTV-a:

Na koncertu otvorenja, pod umjetničkim vodstvom Domena Marinčića, nastupaju Barokni orkestar musica cubicularis, sopranistica Ivana Lazar, tenor Aco Aleksander Bišćević te plesači, a na programu će biti djela Lullyja, Rebela, Rameaua, Händela i Vivaldija.


Već više od pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i nekad glavnom gradu, Varaždinu, a ove godine zemlja-partner je Slovenija. Svečanost otvorenja pripala je Baroknom orkestru musica cubicularis. Ansambl je osnovan 2004. u Ljubljani i ubrzo se razvio u dinamični sastav fleksibilne veličine i raznolikih sastava.


Prvenstveno posvećen izvođenju rane glazbe na odgovarajućim instrumentima, ansambl u svojim programima često predstavlja manje poznate i neobjavljene skladbe, uključujući operne arije iz arhiva grofova Attems iz Slovenske Bistrice, dijaloga iz arhiva katedrale u Kopru, duhovne glazbe iz franjevačkog samostana u Novom Mestu, koncerata iz Ptuja i renesansne glazbe za consort viola da gamba povezane sa Slovenijom.


Varaždinske barokne večeri koje traju do 29. rujna donose dvadesetak koncerata u Varaždinu, 11 izvedbi u pet županija te jedan koncert u Sloveniji, koja je ove godine partner festivala. U ulaz na koncerte biti moguć samo uz covid potvrde, a bit će organizirano i testiranje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!