16:01 / 08.09.2021.

Autor: Hina/V.M.

"Godina čitanja" u užem izboru Svjetske nagrade za pismenost

Godina čitanja

Godina čitanja

Foto: Ministarstvo kulture i medija / HRT

Ministarstvo kulture i medija (MKM) nominirano je i ušlo je u uži izbor Svjetske nagrade za pismenost (World Literacy Awards) u kategoriji Nacionalni doprinos pismenosti za kampanju "Godina čitanja", a laureati će biti proglašeni u srijedu navečer na Međunarodni dan pismenosti.

- Nagrade World Literacy Awards - godišnja su priznanja koja Svjetska zaklada za pismenost dodjeljuje vrijednim inicijativama iz cijeloga svijeta koje promoviraju pismenost i obrazovanje, izvijestio je u srijedu MKM.


Dodjeljuju se u nekoliko različitih kategorija pojedincima ili organizacijama koje su se istaknule u promociji pismenosti, a po izboru stručnoga suda sastavljenoga od uglednih stručnjaka iz područja pismenosti i književnosti, uključujući dobitnike Nobelove nagrade za književnost i nagrađivane pisce.


Svečanost dodjela nagrada održat će se u srijedu navečer na Međunarodni dan pismenosti, a uz Ministarstvo kulture i medija, Hrvatska ima još jednu kandidatkinju u užem krugu - profesoricu i predstojnicu Katedre za slovenski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Anitu Peti-Stantić koja je nominirana u kategoriji akademske nagrade za izvanredan doprinos ne samo u književnosti, nego i u intelektualnom radu na istraživanju pismenosti.


U kategoriji Nacionalni doprinos pismenosti nominirani su i projekti iz Australije, SAD-a, Maroka i Novog Zelanda.

 U Godini čitanja intenzivirana Nacionalna strategija


Nakon što je vlada ovu godinu proglasila Godinom čitanja, MKM je intenzivirao nacionalnu kampanju promicanja kulture čitanja i poticanja navika čitanja među građanima svih dobi te široke dostupnosti kulturnim i umjetničkim sadržajima vezanim uz književnost.


Zato je, ističe se u priopćenju, posebno priznanje biti uključen u uži izbor Svjetske nagrade za pismenost i to na današnji dan koji je UNESCO utemeljio zbog promicanja važnosti učenja i pismenosti i osvješćivanja javnosti o problemu nepismenosti koji još pogađa veliki dio svjetskog stanovništva.


Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. rujna od 1967. kada ga je utemeljio UNESCO. Tijekom toga razdoblja do danas razvijalo se i mijenjalo shvaćanje pojma pismenosti usporedo s promjenama društvenoga, političkoga, znanstvenoga ili tehničkoga konteksta.


Ali, objašnjeno je, temeljno shvaćanje pismenosti uvijek će podrazumijevati kompetencije u području čitanja i pisanja, ali i računanja. Osposobljenost za čitanje s razumijevanjem, vještine komuniciranja, znanja stranih jezika i korištenja suvremenih informacijskih i komunikacijskih tehnologija, osposobljenost za rješavanje problema, vještine i spremnosti za timski rad, prihvaćanje drugih i drugačijih te osposobljenost za trajno učenje, odlike su razine pismenosti kojima težimo u suvremenom društvu.


Upravo zato, Nacionalnom strategijom poticanja čitanja i svim njezinim popratnim kampanjama i programima Ministarstvo kulture i medija pridonosi osposobljavanju i što široj dostupnosti upravo tih, međusobno povezanih kompetencija za sve generacije, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!