Koliko smo pismeni?

08.09.2021.

10:25

Autor: Krešimir Volarević/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Svjetski dan pismenosti

Svjetski dan pismenosti

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Nadolazeći popis stanovništva pokazat će i podatke o naobrazbi stanovništva, a time i razini pismenosti stanovništva, no prije tih statistika na današnji Međunarodni dan pismenosti provjerili smo koliko smo pismeni i kako će se u Hrvatskoj obilježiti dan pismenosti.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Hrvatskoj je bilo nešto manje od 0,1% nepismenih. Možda zvuči malo, ali radi se o brojci od 32 tisuće nepismenih u zemlji veličine Hrvatske i nije zanemariva brojka.


Zagrebačka ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska javila se iz Hrvatske knjižnice za slijepe gdje je o obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti u nas razgovarala s Karolinom Zlatar Radigović, predsjednicom Hrvatskoga čitateljskog društva:

Digitalni svijet sve više dominira nad fizičkim


- Digitalni svijet sve više dominira nad fizičkim svijetom stoga je potrebno veću pažnju posvetiti digitalnoj uključenosti, kako bi svakom članu društva, uključujući i one u nepovoljnom položaju, bio omogućen pristup te korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT), istaknuli su organizatori virtualnog skupa kojim će se u Hrvatskoj obilježiti Svjetski dan pismenosti.


Hrvatsko čitateljsko društvo organizira, naime, virtualni skup Digitalna pismenost i strategije digitalne uključenosti, koji se danas od 10 do 14 sati.


Na skupu se raspravlja o tomu hoće li digitalne tehnologije olakšati pristup svima koji su isključeni iz procesa učenja, ili će zapravo podići nove, čak još i veće barijere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!