Novo čitanje Marulićeve "Judite"

07.09.2021.

17:41

Autor: Hina/Dnevnik/HTV/Mirna Farkaš Salamon/A.P.C.

Predstavljanje "Judite" u Prvoj gimnaziji u Zagrebu

Predstavljanje "Judite" u Prvoj gimnaziji u Zagrebu

Foto: Tomislav Miletic / PIXSEL

U povodu 500. obljetnice prvog tiska Marulićeve "Judite", ali i promocije godine čitanja, u zagrebačkoj Prvoj gimnaziji organizirano je čitanje prilagođenog izdanja tog književnog umjetničkog djela. Kako bi se približilo učenicima i studentima, skupina znanstvenika Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje prilagodila je Marulićev stari čakavski i današnjim generacijama slabo razumljiv stih na suvremeni prozni hrvatski jezik. Primjerci ovog izdanja, u kojem je uz izvornik objavljena i prozna obrada teksta na standardnom hrvatskom jeziku, dijelit će se u svim gimnazijama i srednjim školama diljem Hrvatske.

I

Knjigu su učenicima i profesorima zagrebačke Prve gimnazije predstavili ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, glavni urednik Jutarnjega lista Goran Ogurlić i ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić.


- Jezik je, osim svojega povijesnoga naslijeđa, ono što čini jedan narod nacijom, naglasio je ministar Fuchs. 


Dodao je kako jezik nije nešto što je zabetonirana tvorevina jer on živi i razvija se.


Ocijenio je kako je jako važno poznavati kapitalna djela hrvatske književnosti.  


- Marulićeva "Judita" biser je hrvatske književnosti, rekao je Fuchs i dodao da je bitno da hrvatski đaci shvate i razumiju to Marulićevo djelo.


Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako ovo izdanje "Judite" može potaknuti ljubav prema čitanju te otkriti poučnu i zabavnu stranu književnosti. Smatra da će ono čitateljima približiti zaglavni kamen hrvatske književnosti.

 

- Novo čitanje "Judite" simbolično je predstavljeno u Prvoj gimnaziji, a primjerci će se dijeliti po svim gimnazijama i srednjim školama diljem Hrvatske, rekla je ministrica.


Dodala je da će time biti riješeno jedno od prijepornih pitanja državne mature.

Učenici čitaju Marulićevu "Juditu"

Učenici čitaju Marulićevu "Juditu"

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

Tekst u prozi prilagođen suvremenom čitatelju


Ravnatelj Instituta Željko Jozić naglasio je da su ovim izdanjem htjeli upravo ono što je htio i Marulić, - približiti njegov tekst suvremenih hrvatskim čitateljima jer je Marulićeva "Judita", kako je rekao,  teško prohodno štivo.


- Zbog težine jezika, teške prohodnosti njegova jezika, 500 godina starog čakavskoga, jako je malo studenata i srednjoškolaca koji posežu za cjelovitim djelom, kazao je Jozić. 


Istaknuo je kako se ova prilagodba razlikuje od dosadašnjih po tome što je u prozi, a riječ je o svima razumljivom suvremenom prijevodu. Smatra da su ovakva izdanja najbolji mogući način za poticanje čitanja stare hrvatske književnosti.


Rekao je kako je uvjeren da će zahvaljujući ovom izdanju i profesori češće posegnuti za "Juditom" koja nije na obvezatnom popisu lektire.


Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić napomenuo je kako Jutarnji list i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje zajedno rade već više od pet godina. Podsjetio je da su zajednički radili na Hrvatskom pravopisu i Hrvatskoj gramatici te Jezičnom savjetniku.


- U ovom pothvatu cilj nam je bio približiti Marulića i njegovu "Juditu" modernim generacijama učenika, napomenuo je Ogurlić.Na prilagodbi "Judite" radili su filolozi s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Vuk-Tadija Barbarić, Marijana Horvat, Željko Jozić, Sanja Perić Gavrančić i Kristina Štrkalj Despot.


Uz potporu ministarstva kulture i medija tiskano je 17 tisuća primjeraka, a ovo će se izdanje dijeliti uz Nedjeljni Jutarnji list i novi prilog Svijet kulture 12. rujna te svim srednjim školama.Ep o udovici Juditi koja svojom hrabrošću spašava rodni grad prije 500 je godina bio bestseller, za Marulićeva su života tiskana čak tri izdanja, a ovo će izdanje mnogima razjasniti zašto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!