Kako studenti vide Marulićevu "Juditu"

10.06.2021.

11:49

Autor: Franka Jović Tonkli/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Judita"

"Judita"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Temelj hrvatske književnosti, ep Judita Marka Marulića, nastao je 1501., a tiskan je 1521. u Veneciji. Kako ove godine slavimo 500. obljetnicu prvotiska, adaptaciju prilagođenu mladoj publici donijeli su mladi glumci, studenti Umjetničke akademije u Splitu - UMAS - pod mentorstvom glumice i redateljice Brune Bebić te članova ansambla Gradskog kazališta lutaka Split.

U Meštrovićevim Crikvinama-kašteletu mladi su kazalištarci izveli su kapitalno djelo oca hrvatske književnosti na svoj način. 


Uz dvoje glazbenika, na sceni je bilo 17 mladih glumaca, studenata druge i četvrte godine UMAS-a, a u publici je bila ekipa Vijesti iz kulture:

- Ispostavilo se da je  upravo ono što je ovaj projekt učinilo tako posebnim i tako prekrasnim, to da se radi o skupini ljudi koji su po dvije ili po četiri godine svaki dan zajedno i zbog toga imamo jednu nevjerojatnu povezanost i energiju koju smo donijeli u ovaj projekt, komentira Mia Bujan, studentica UMAS-a.


Mjesecima su usvajali arhaični govor da bi tečno progovorili hrvatskim od prije pola tisućljeća.


- Ja inače imam kao neku misiju rušenja predrasuda o starim tekstovima, jer to su sjajni pisci. Marulić je jedan genijalan pisac i napisao je remek djelo u kojem je toliko bogatstva, od jezičnog, preko opisa, preko događanja, akcije, razmišljanja o životu, o prolaznosti života, raznih moralnih pouka, konačno smještanja žene u centar, smještanja žene u poziciju heroja, napominje Bruna Bebić, koja potpisuje režiju, adaptaciju i dramatizaciju predstave.

Studentica UMAS-a Nika Petrović ističe da Judita u predstavi predstavlja snagu svih žena.


- Taj aspekt nekako meni kao glumici je najljepši jer su se na probama događali stvarno prekrasni trenuci sa ostalim curama jer i one su zapravo dio Judite, napominje Nika.


Ravnopravan s glumom i tekstom, u predstavi je i pokret. Teatru sjena mlade su glumce podučile starije kolege iz Gradskog kazališta lutaka. Mentor za scenski pokret bio je Jure Radnić:


- Zamišljamo je u stvari kao jednu predstavu koja teče kroz tijelo, kroz taj predivan arhaičan Marulićev tekst, Judita koja sudeći po njihovom uzbuđenju živi i dan danas, kaže Radnić.


Predstava je dio službenog programa obilježavanja 500. obljetnice prvotiska, nakon premijere igra i iduća dva dana, te dvaput u sklopu Splitskog ljeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!