Dan je hrvatske knjige

21.04.2021.

08:38

Autor: V.M./HRT

Dan hrvatske knjige

Dan hrvatske knjige

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

22. travnja obilježavamo Dan hrvatske knjige - u povodu 500 godina od prvoga izdanja "Judite" i 121 godinu od osnutka Društva hrvatskih književnika. 

Odlukom Hrvatskog sabora iz 1996. godine, 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, kao simboličan čin sjećanja na Marka Marulića i njegovo djelo "Judita" dovršeno u Splitu 22. travnja 1501. godine.


- Od 1997. godine, u organizaciji Društva hrvatskih književnika i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, dodjeljuju se godišnje nagrade Dana hrvatske knjige, tj. „Judita“ – za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini, „Davidias“ – za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine na strane jezike ili najbolju knjigu, odnosno, studiju inozemnog kroatista o hrvatskoj književnoj baštini, te „Slavić“ – za najbolji autorski knjigom objavljeni prvijenac, najavljuju iz Društva hrvatskih književnika.


U programu, koji se održava u četvrtak u podne, sudjelovat će Miro Gavran, Zlatko Krilić, Goran Grgić, Siniša Popović, Jelena Perčin, Kristian Novak, Stipe Čuić, Luko Paljetak, Mario Kolar, Lahorka Plejić Poje, Zlatko Mateša, Božidar Petrač, Hrvojka Mihanović Salopek i drugi, a snimka će biti dostupna na na YouTube kanalu DHK i preko poveznice na Facebook stranici DHK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!