Što ćemo raditi u Godini čitanja?

20.04.2021.

09:20

Autor: Hina/A.P.C./V.M./HRT

Babuška Knjiguška

Babuška Knjiguška

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U godini proglašenoj Godinom čitanja Ministarstvo kulture i medija pripremilo je brojne aktivnosti poticanja kulture čitanja i razvoja svijesti o ulozi knjige u životu čovjeka, a simbolični početak njihove realizacije obilježit će održavanje 10. Noći knjige u petak, 23. travnja.

Početak programa Godine čitanja ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek najavila je u sklopu jučerašnje konferencije za novinare posvećene jubilarnom izdanju Noći knjige.


Istaknula je da je proglašenje godine 2021. Godinom čitanja dio Nacionalne strategije poticanja čitanja, a posebnu težinu dobiva u kontekstu pandemije, kada je onemogućeno održavanje brojnih kulturnih događanja koja uključuju velik broj sudionika. Stoga je bilo prirodno upravo tu godinu posvetiti čitanju, "jednoj aktivnosti koju vežemo uz intimni prostor, koja nikoga ne ugrožava, a svakoga tko u njoj sudjeluje čini bogatijim".


- U tom smislu, pripremili smo cijeli niz aktivnosti koje će simbolično započeti upravo 23. travnja u Noći knjige, a odvijat će se do kraja ove godine, a ja vjerujem i dalje, rekla je Obuljen Koržinek.

Njezino je ministarstvo, kako je rekla, ove godine intenziviralo sve svoje aktivnosti i programe prema onima poticanja čitanja; uskoro bi trebali biti objavljeni rezultati projekta Čitanjem do uključivog društva za koji su sredstva osigurana iz Europskog socijalnog fonda, a ona sredstva koja se ne mogu angažirati zbog neodržavanja međunarodnih sajmova potpuno su preusmjerena na domaće aktivnosti, te će se tijekom cijele godine stalno otvarati novi natječaji i nove mogućnosti za financiranje aktivnosti poticanja čitanja.


- U Godinu čitanja uključila su se i druga ministarstva, te brojne institucije, i to ne samo one vezane uz knjigu i čitanje, već i u širem smislu kulturne i obrazovne, napomenula je ministrica. 


Izrazila je uvjerenje da će sve te aktivnosti rezultirati boljim pokazateljima kad je riječ o knjizi i čitanju u RH, te da će se trend o čitalačkim navikama Hrvata, koji već dugo stagnira, uspjeti preokrenuti.


O programima planiranim u Godini čitanja govorila je koordinatorica Nacionalne strategije poticanja čitanja Maja Zrnčić iz Ministarstva kulture i medija. Istaknula je kako je važan cilj Godine čitanja učiniti vidljivijima već postojeće programe književne nagrade, festivale, sajmove i druge književne manifestacije, ali i dati trajnost novim programima, kako oni ne bi stali nakon što ta godina bude privedena kraju.

Novi projekti kreću od kolijevke


Od novih projekata, Zrnčić je posebno izdvojila projekt poticanja čitanja od najranije dobi "Rođeni za čitanje", koji se ostvaruje u suradnji s ministarstvima znanosti i obrazovanja te zdravstva.


- Javnim pozivom odabrane su četiri slikovnice za četiri dobne skupine od šest mjeseci do sedam godina starosti, autora Ivane Guljašević Kuman, Brune Kumana i Ivane Musić, a koje će besplatno biti podijeljene u 282 pedijatrijske ordinacije diljem Hrvatske, te će ih liječnici pedijatri proslijediti roditeljima s ciljem popularizacije čitanja i razvoja čitalačkih navika od kolijevke. Kako se u Hrvatskoj godišnje rodi 40 tisuća beba, toliko će slikovnica biti tiskano i podijeljeno, rekla je Zrnčić.


Nadalje, Ministarstvo kulture i medija veliku pozornost daje podršci autorima i prevoditeljima, kazala je, a Godina čitanja trebala bi pridonijeti poboljšanju njihova statusa i pridonijeti većoj vidljivosti njihove djelatnosti.


Također, prošlogodišnji pilot projekt, natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola za izradu video najave knjige po njihovu izboru, privukao je 281 rad u tri kategorije te je Zrnčić izrazila uvjerenje da će on postati trajan program ministarstva kulture i medija.

Sprema se i Dan čitanja


Kao još jedan projekt u sklopu akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja izdvojila je i Dan čitanja, kada će cijela Hrvatska čitati u isto vrijeme na raznim mjestima. Očekuje i da će interes za čitanje kod djece i mladih privući i neki od programa pristiglih na poziv na predlaganje programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike, a čiji je naglasak na interdisciplinarnosti.


U listopadu će biti organizirana međunarodna konferencija s temom poticanja čitanja, za koju su sudjelovanje već potvrdila četiri međunarodna predavača, američka znanstvenica Maryanne Wolf, profesor knjige i digitalnih medija na sveučilištu u Leidenu Adrian Vander Wille, direktorica za programe i projekte njemačke zaklade Stiftung Lesen Sabine Uehlein te Mihael Kovač, profesor bibliotekarskog odjela na Filozofskom fakultetu u Ljubljani.


Raspisat će se književna nagrada mlade publike, gdje će srednjoškolci dodjeljivati nagradu piscima, a Zrnčić je također najavila da će se pokušati proglasiti i ambasadore čitanja, osoba koje su glumci, sportaši, liječnici i slično, a koje bi promovirale čitanje.


Godini čitanja odazvali su se i Nacionalna i sveučilišna knjižnica, koja je objedinila programe narodnih, školskih, znanstvenih i sveučilišnih knjižnica, kao i strukovne udruge, a naglasak je, kako je rekla, i na suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, kojima je primjerice upućena molba da se u ovoj godini svim mladima omogući besplatno članstvo u knjižnicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!