07:00 / 22.04.2021.

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Knjiga o arhitekturi iz doba Julija Cezara ponovno u vinkovačkoj čitaonici

Knjiga o arhitekturi Marka Vitruvija Polonija iz 1567. najvrjednija je knjiga vinkovačke čitaonice

Knjiga o arhitekturi Marka Vitruvija Polonija iz 1567. najvrjednija je knjiga vinkovačke čitaonice

Foto: HTV / HRT

S uveza je vraćena najstarija knjiga koja se čuva u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima. Riječ je o knjizi o arhitekturi Marka Vitruvija Polonija iz 1567. godine i najvrjednija je knjiga koja se nalazi na policama vinkovačke čitaonice. 

Knjiga o arhitekturi iz doba Julija Cezara najstarija je koju je knjižničar Tihomir Marojević stavio na police vinkovačke čitaonice.

- Njena godina izdanja daje za pravo da kažem da je jedna od najvrijednijih knjiga, ne samo u Vinkovcima, već vjerojatno i šire. Kompletno je bila rasuta. Mi smo uzeli stranicu po stranicu si lagali, objašnjava Marojević, voditelj Studijskog odjela u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci.

Rijetka i stara knjiga dio je bogate privatne knjižnice Ivana Vanje Radauša. Više ih je od 7 tisuća darovao rodnim Vinkovcima.

- On je te knjige nabavljao prije svega zbog njihovog uveza, korica, ilustracija i sličnih stvari. On je prije svega bio bibliofil, volio je knjige, dodaje.

Bibliofiliju nije mogao obuzdati, mnoge knjige nije, kažu, niti prelistao, a na dan je obilazio tri zagrebačka antikvarijata.

- Imamo jako puno knjiga na njemačkom, engleskom, ali i na jezicima koji su za nas pomalo egzotični - skandinavski jezici, hebrejski jezik, a znamo da Radauš te jezike nije govorio, rekao je Marojević.

Čitaonicu je Radauš itekako razveselio raritetima poput Relkovićeva Satira i ranih izdanja Kozarca.

- Zanimljivo je da smo našli jednu njegovu rukopisnu karticu u kojoj on detaljno objašnjava kako je prikupljao, uvezao, sačuvao, nekome darovao, i to je nestalo, dodaje Marojević.

Među stranicama su pronađeni njegovi crteži, pisma, novčanice, čak i ljubavne poruke. Predmeti koje je Radauš skrio u svoje knjige na kraju su ondje zauvijek ostali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!