Glazbom protiv posljedica zagrebačkog potresa

21.03.2023.

06:55

Autor: Krešimir Volarević/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

ilustracija

ilustracija

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Na treću godišnjicu potresa u Zagrebu u foyeru Hrvatskog narodnog kazalište u Zagrebu održava se jedinstveni glazbeni događaj koji okuplja vrsne umjetnike različitih stilskih profila. Koncert "Glazba glasnija od potresa" održat će se u srijedu, 22. ožujka, u 6,24 sati - točno u vrijeme kada je Zagreb pogodio razorni potres. Koncert izravno prenosimo na HTV1, Radio Sljemenu, usluzi HRTi i na Facebook stranici HRT Vijesti, a snimku ćemo emitirati na HTV3 od 19 sati.

Svojim ranojutarnjim nastupom glazbeni umjetnici će nas podsjetiti na strašan događaj kojim je oštećen povijesni centar Zagreba, pa tako i zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ), omiljena dvorana svih tankoćutnih glazbenika.

U povodu održavanja koncerta "Glazba glasnija od potresa" ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska pred zagrebačkim se HNK-om susrela s predsjednicom HGZ-a Romanom Matanovac Vučković:

Zgrada HGZ-a - naše najstarije glazbene institucije i udruge - trenutačno zbog konstrukcijske obnove zatvorena, ali ona i dalje djeluje, samo izvan matičnog prostora.

- Za njezinu opstojnost bitno je neprestano koncertiranje glazbenika koji su njezini redovni članovi i podupiratelji, ističu organizatori koncerta.

Pijanist-skladatelj Matej Meštrović otvorit će program praizvedbom nove skladbe za svoju omiljenu dvoranu HGZ, "samo konstruktivno!", u kojoj se nadahnjuje video snimkama recentnih radova konstruktivne obnove.

- Koncert šalje svim gledateljima poruku nade i optimizma, jer potres je ovdje i šira metafora za sve nedaće koje su zadesile čovječanstvo, poručuju organizatori.


Uz Meštrovića na koncertu će nastupiti sopranistica Renata SabljakZagreb Klezmer Trio, Kvartet SebastianSimply BrassFlam-A Duo, sopranistica Josipa Bilić, tenor Roko Radovan, pijanistica Lana Bradić te Vokalni Ansambl Angeluš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!