Rekordni Susret kazališnih amatera Zagreba

20.03.2023.

14:00

Autor: Krešimir Volarević/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Plakat 47. SKAZ-a

Plakat 47. SKAZ-a

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Čak 39 amaterskih kazališnih skupina sudjeluje na ovogodišnjem 47. Susretu kazališnih amatera Zagreba i 27. Festivalu kazališnih amatera Zagreba, što je rekordna brojka te podatak koji potvrđuje da je kazališni amaterizam u glavnom nam gradu u snažnom zamahu.

Od 17. ožujka do 2. travnja u zagrebačkome kazalištu Knap održavaju se 47. Susret kazališnih amatera Zagreba i 27. Festival kazališnih amatera Zagreba, koji publici te ljubiteljima amaterskog kazališta pružaju kompletan uvid u djelovanje amaterskih kazališnih skupina s područja grada Zagreba.

Ulaz na predstave je slobodan, a s organizatoricom SKAZ-a Ivom Srnec Hamer i višom stručnom suradnicom u KNAP-u Moranom Foretić družila se ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Publika će moći pogledati četrdesetak prijavljenih naslova, a program 47. SKAZ-a čine produkcije studentskih grupa, mješovitih amaterskih družina, KUD-ova te dječjih grupa koje će svoje izvedbe prikazati u ranijim terminima dok će izvedbe u večernjim terminima biti rezervirane za odraslu publiku, ističu organizatori.

Dodaju da je SKAZ ključni događaj za razvoj zagrebačkog kazališnog amaterizma, što se ove godine vidi se i po obimu prijavljenih naslova.

- Prema pristiglim prijavama može se zaključiti da će program biti nadasve zanimljiv i pokušati kroz izvedbeno, ako ne odgovoriti, a onda bar dotaknuti teme vezane uz razvoj suvremenih tehnologija pa do najtananijih pojavnosti koje se tiču emotivnog razvoja pojedinca ili zajednice, poručuju organizatori.

U prilog tomu da bi ovogodišnje predstave uistinu mogle biti prava poslastica, govore i imena voditelja grupa:

- Oni su već bili mahom laureati na državnim ili gradskim natjecanjima ili su renomirani glumci te mladi kazališni redatelji, koji su u profesionalne vode kročili upravo i zahvaljujući SKAZ- u. Odluku o najboljoj predstavi donijet će Stručno povjerenstvo na čelu sa piscem i scenaristom te predsjednikom Društva hrvatskih književnika Zlatkom Krilićem, glumicom i docenticom Marijom Kolb te glumcem kazališta Žar ptica i dramskim pedagogom Markom Hergešićem, napominju organizatori manifestacije.


Osim njih odluku o najboljoj predstavi donijet će i državna izbornica, glumica i profesorica Dubravka Crnojević- Carić, a nakon odgledanog izbora od pet najboljih predstava sa SKAZ-a i FZKA uvijek završava svečanom dodjelom nagrade Najbolja daska, koja se od ove godine dodjeljuje u šest kategorija: Najbolja daska za glavnu glumicu, glavnog glumca, najbolji autorski tekst, inovativnu režiju te za Najbolju predstavu u cjelini, a od ove godine bit će dodijeljena nagrada za najbolju predstavu za djecu i mlade Najbolja daskica.

- Finalisti zagrebačkog festivala sudjelovat će na 63. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u organizaciji Hrvatskog sabora kulture koji će se održati u Vodicama od 12. do 14. svibnja te od 19. do 21. svibnja, najavljuju organizatori.

Ulaz na sve predstave SKAZ- a i FZKA je slobodan, a raspored s detaljima programa možete pronaći na web stranici Centra KNAP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!