11:31 / 16.09.2021.

Autor: Krešimir Volarević/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./Hina/HRT

Lado nastupa na zagrebačkom Mažurancu

Pozornica na Mažuranićevu trgu, Zagreb

Pozornica na Mažuranićevu trgu, Zagreb

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Prvi festival u organizaciji Ansambla Lado pod nazivom "Lado na Mažurancu" održat će se 16. i 17. rujna, a tim se projektom želi revitalizirati područje parka Mažuranca kroz kulturnu ponudu jedinoga profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj.

U dva dana festivala, Ladovi će umjetnici kroz nastupe, radionice i prezentacije upoznati posjetitelje s dugim i plodonosnim djelovanjem ove jedinstvene kulturne ustanove, a u projekt su se ove godine uključili Akademija dramske umjetnosti i Etnografski muzej Zagreb.


Na Mažurancu se s ravnateljicom Ansambla LADO Ileanom Jurin Bakotić i umjetničkim voditeljem ansambla Krunoslavom Šokcem družila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska


Cilj je, kako ističu organizatori, pretvoriti festival u jedno od važnih rujanskih događanja u glavnome gradu koje će uključivati i druge kulturne i umjetničke ustanove i pojedince.


- U dva dana festivala Ladovi će umjetnici kroz nastupe, radionice i prezentacije upoznati posjetitelje s dugim i plodonosnim djelovanjem ove jedinstvene kulturne ustanove, najavila je ravnateljica Ansambla LADO Ileana Jurin Bakotić, dodavši da će ulaz biti slobodan i poštivat će se sve epidemiološke mjere.


Istaknula je i da će se u jutarnjim satima svi zainteresirani moći prijaviti na radionice plesova, tradicijskih glazbala ili rukotvorina, te posjetiti fundus i radionicu narodnih nošnji, a poslijepodnevni i večernji sati rezervirani su za projekcije dokumentarnog filma u dvorani Akademije dramske umjetnosti i koncerte koji će se održavati na otvorenoj pozornici na Mažurancu.


Uz koncerte Ansambla LADO, publika će moći gledati i čuti novi projekt Ladarica i nagrađivanog jazzista Borne Šercara, jednu od najpoznatijih ženskih klapa Cesarice te bend The Kazetofon čiji je član i Ladov glazbenik solist Mladen Kosovec.


Oba dana trajanja festivala Etnografski muzej imat će dane otvorenih vrata te će posjetitelji besplatno moći razgledati aktualne izložbe, a bit će organizirane i radionice za školarce kao i vodstva kroz izložbe Kapa dolje i Igračke djetinjstvo zauvijek.


Lado napominje da će na festivalu premijeru imati i novi projekt, koji su osmislile Ladova plesna voditeljica Vlatka Hlišć i kondicijska trenerica Tamara Despot "LADO Hop to the Top". Riječ je o vježbama inspiriranih tradicijskim plesovima i pokretima namijenjenima rekreativcima koji žele ostati u kondiciji.


Glazbu koja će se koristiti u ovom načinu vježbanja potpisuju autori projekta LADO Electro Hrvoje Crnić Boxer i Boris Harfman.


U slučaju lošeg vremena program se seli u dvoranu Ansambla LADO.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!