20:10 / 21.03.2021.

Autor: HRT

Glazba glasnija od potresa čula se jutros točno u 6 sati i 24 minute

Glazba glasnija od potresa

Glazba glasnija od potresa

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Točno u 6 sati i 24 minute ujutro, probudili smo vas koncertom kako bi vas podsjetili na godišnjicu zagrebačkog potresa, na tragičan događaj u kojemu je strahovito oštećen povijesni centar Zagreba, pa tako i zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda. Vodeći hrvatski glazbenici daruju svoju umjetnost, a svojom muzikalnošću nastoje nadglasati zvuk potresa koji svima koji su ga doživjeli i dalje odzvanja u ušima. Cijeli koncert pogledajte na našoj multimedijalnoj platformi HRTi, a snimku ćemo prikazati na HRT3 večeras u 22 sata.

Zahvaljujući donatorima, najstarija glazbena institucija i najljepša zagrebačka koncertna dvorana brzo je sanirana i ponovno stavljena u pogon, a uskoro se priprema i kompletna restauracija zgrade.

- Kao zahvala svim plemenitim ljudima koji su se odazvali pozivu u pomoć, kako spašavanju HGZ-a, tako i svih domova srušenih, ne samo u prvom već i u drugom, za Sisačko-moslavačku županiju razornijem potresu, kao poruku nade i vjere u bolje sutra naši vodeći glazbenici daruju svoju umjetnost, poručili su iz HGZ-a.

Premda su glazbenici i sami posebno ugroženi u ova pandemijska vremena, svojom muzikalnošću nastoje nadglasati zvuk potresa koji svima koji su ga doživjeli i dalje odzvanja u ušima.

U jedinstvenom ranojutarnjem glazbenom događaju sudjelovali su: skladatelj i pijanist Matej Meštrović, gitaristički trojac Ivan Pešut, Miroslav Lesić i Bruno Kovačić, američko-hrvatski jazz par Lela i Joe Kaplowitz, gitarist i skladatelj Ante Gelo, Borna Šercar (flašofon) i Zvonimir Šestak (kontrabas), sopranistica Valentina Fijačko Kobić u pratnji Marija Čopora na klaviru, te Zagrebački solisti uz solistički nastup violončelistice Monike Leskovar.

Osim televizijskog, i Treći program Hrvatskoga radija, kao i Radio Sljeme također izravno su prenosili koncert iz HGZ-a. Koncert smo uživo prenosili i na našoj Facebook stranici HRT Vijesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!