Dani medijske pismenosti

16.04.2021.

21:15

Autor: Dominique Bratović-Vela/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Dani medijske pismenosti

Dani medijske pismenosti

Foto: DOMINIQUE BRATOVIĆ-VELA / HRT

Pandemija se, među ostalim, pokazala plodnim tlom za bujanje lažnih vijesti i dezinformacija. Pritom tek svaki peti građanin provjerava istinitost informacija koje najčešće doznaje preko društvenih mreža. Zato je važno osvijestiti sve, a pogotovo djecu i mlade, kako prepoznati lažne vijesti, poručili su organizatori 4-tih Dana medijske pismenosti.

Laura i Teo ne mogu zamisliti komunikaciju s vršnjacima bez društvenih mreža, ali naučili su - nisu neopasne.

Dok snimaju i stvaraju na grupi digitalnih kreativaca - uče i kako prepoznati lažne vršnjake i lažne vijesti u vrijeme tzv. infodemije, poplave informacija.

- Jako je važno razgovarati s učenicima o tome da sami postanu sposobni procjenjivati koji su sadržaji prikladni, što je istina što nije, da mogu kritički pristupati svim medijima, govori Mirena Maljković, prof. informatike, OŠ Rapska, Zagreb.

Jer istraživanja Unicefa pokazuju da iako su društvene mreže glavni izvor informacija za mlađe od 35 godina, svaka 10.-ta mlada osoba smatra da na nju one utječu uglavnom negativno.

No polovina mladih nikom nije rekla što im se sve loše događa iza ekrana i kako se zbog toga osjećaju, i to treba promijeniti.

- Jer krivo tumačenje, krivo dijeljenje može biti opasno i po zdravlje, ali i po neke društvene procese, naglašava Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije.

- Važno je da i odrasli, ne samo djeca, imaju alate koji će im pomoći da pokrenu razgovor. Da im se djeca mogu povjeriti bez osuđivanja, otvoreno reći što im se događa, istaknula je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Kad imaju alate, iskoriste ih, pokazalo se. 

Edukativni sadržaji koje su na stranicama Ministarstva obrazovanja pripremili profesori i digitalni kreativci poput Tea i Laure, preuzeti su više od 360 000 puta.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!