Tisja Kljaković Braić predstavlja presjek svog likovnog rada

06.09.2021.

11:29

Autor: Hina/V.M.

Rad Tisje Kljaković Braić

Rad Tisje Kljaković Braić

Foto: Tisja Kljaković Braić / Klovićevi dvori

Galerija Klovićevi dvori jesensku sezonu otvara 16. rujna izložbom "Spomenik živom čoviku" Tisje Kljaković Braić, na kojoj će se predstaviti izborom svojih ponajboljih i najkarakterističnijih djela nastalih u proteklih dvadesetak godina.


Splitska umjetnica, ujedno i autorica hit knjiga "U malu je uša đava" i "Oni", u Zagrebu će dati presjek svog likovnog rada, izložiti radove iz prve faze art brut slikarstva te svoje lirsko, poetično slikarstvo, skulpture i crteže.


Po riječima autora izložbe, Frane Dulibića, u početku je umjetnica bila bliskija informelu, odnosno art brutu, slikarstvu snažne ekspresije koje, u njenom slikarstvu, karakteriziraju velike crne reljefne površine, a od 2009. slike su postale svjetlije, vedrije i velike crne površine zamijenile su bjeline.


- Bliskost primitivističkim formama od njezinih početaka ostala je konstantna sve do danas, a vidljiva je podjednako na njezinim crtežima kao i u slikarstvu, ustvrdio je u predgovoru izložbe, koja će biti otvorena do 12. prosinca.

- Tisja je svoju otvorenost, nesputanost, iskrenost i duhovitost odlučila izražavati upravo kroz takav način, kroz jednostavne linije i oblike, kao i suženu paletu boja, pretežno akromatski kontrast crnih i bijelih površina, dodao je Dulibić.


Godišnjica Lions cluba, Oskar Herman, Sergije Glumac...


Galerija nastavlja jesenski program 7. listopada humanitarnom izložbom "Godine svijetlih vizija" i promocijom grafičke mape sedmero hrvatskih suvremenih umjetnika, kojima će Lions club Zagreb obilježiti 30. godina aktivnoga sudjelovanja u javnom životu Hrvatske s misijom humanitarnoga djelovanja i unapređivanja znanosti, kulture, umjetnosti i zajednice.


Izložba "Nepoznati Oskar Herman" održat će se od 14. listopada do 14. studenog, s novim otkrićima iz najveće zbirke tog protagonista hrvatskog likovnog moderniteta 20. stoljeća, koju posjeduje upravo Galerija Klovićevi, a kojom se godinama bavi kustosica i muzejska savjetnica Jasmina Bavoljak.


Iz Klovićevih dvora kažu kako je Hermanova umjetnost jedinstvena, gotovo neprohodna i baš zato potiče na kontinuirane pokušaje novih tumačenja nudeći iznova uvijek svježe i zanimljive interpretativne mogućnosti a gledatelju nove poglede i istinsko uživanje u vrhunskim dosezima hrvatskog slikarstva 20. stoljeća.

Galerija
Oskar Herman: "Brda i oblaci", Foto: Oskar Herman/Klovićevi dvori
Sergije Glumac: "Oglas za krzna Vinicky", 1929., Foto: Sergije Glumac/Klovićevi dvori

Za studenti je najavljena retrospektivna izložba Sergija Glumca, grafičara, grafičkog dizajnera i scenografa, na kojoj se prvi put predstavlja njegov cjelokupan opus realiziran u različitim medijima od grafike, slikarstva i crteža do grafičkog dizajna, scenografije, kostimografije, oblikovanja namještaja te projekata za uređenje interijera, izloga i izložbenih mjesta na gospodarskim manifestacijama.


- Glumac je jedan od najznačajnijih hrvatskih avangardnih umjetnika, pionir modernoga grafičkog dizajna i autor koji je dao značajan doprinos različitim tendencijama na međuratnoj likovnoj sceni od kubizma, ekspresionizma i nadrealizma do art décoa i realizama dvadesetih te pridonio populariziranju grafičkog medija nakon Drugoga svjetskog rata, ističe se u najavi izložbe, otvorene od 11. studenog do 9. siječnja.


Od subote, 18. rujna, kreće i novi krug Artionica, likovnih radionica Klovićevih dvora, koje će biti posvećene aktualnoj izložbi umjetnice Tisje Kljaković Braić. Prijave na radionice obavezne na artionica@gkd.hr, a u prijavi treba navesti ime i prezime djeteta, te starosnu dob.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!