"Murinu" prepoznali i Scorsese i Cannes

09.06.2021.

10:20

Autor: Sanda Dičak/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Gracija Filipović

Gracija Filipović

Foto: Murina / promo

Prvi dugometražni film mlade dubrovačke redateljice Antonete Alamat Kusijanović "Murina" imat će svjetsku premijeru na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu u srpnju.

Nakon niza priznanja na filmskim festivalima u Berlinu i Sarajevu te nominacije za nagradu studentski Oscar, ovo je kruna Antonetine karijere koja je tek počela. 


Naša dubrovačka ekipa razgovarala je s redateljicom Antonetom Alamat Kusijanović i protagonisticom filma "Murina" Gracijom Filipović:

Sjajna je vijest da će "Murina" svjetsku premijeru doživjeti u srpnju Cannesu u sklopu programa Petnaest dana autora. Riječ je o programu koji još od 1969. - svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika. 


- Iza „Murine“ stoji dugogodišnji rad glumaca, produkcije i autora. Jako sam ponosna na ovaj uspjeh, ali već sam bila ponosna na uspjeh da smo uopće ostvarili taj film u gabaritima u kojima smo radili i ambicijama s kojima smo radili, kaže Antoneta Alamat Kusijanović.


Film se i ljeto 2019. snimao u pitoresknoj uvali na otoku Hvaru te na Koločepu i Kornatima.

Scenarij za film pripremala je 2017. u rezidenciji Sinefondasion u Cannesu, a produkciju je među ostalim podupro slavni filmaš Martin Scorsese . Film je financijski podržao Hrvatski audiovizualni centar kroz oba programa državne potpore te Hrvatska radiotelevizija.


- Odlazak u Cannnes je jako bitan za život ovog filma i za distribuciju jer, naravno, film bez publike ne postoji. Nama je interes da što veći broj ljudi „Murinu“ vidi, potom ne mislim samo na Hrvatsku i našu regiju već na ostatak Europe i ostale kontinente, ističe redateljica film.


"Murina" je psihološka drama o hrvatskoj obitelji na otoku koja otkriva skriveno nasilje između roditelja, ljubavnika i njihove djece, a radnja se zapleće kad na otok stigne jedan stranac. U filmu glume Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Čurčić i Cliff Curtis.

Galerija
Antoneta Alamat Kusijanović , Foto: Vijesti iz kulture/HRT
Gracija Filipović, Foto: Vijesti iz kulture/HRT

- Priča se bazira na mentalitetu koji je dosta prisutan u naših ljudi, a često ograničava razvoj mladih ljudi. Ja glumim Juliju i zapravo sam ja ta mlada osoba koja se mora suočiti sa svim tim problemima i zapravo je to jedan pravi film o odrastanju, napominje Gracija Filipović.


Kaže da su joj podvodne scene bile fizički najteže. Film će nakon kanske premijere biti prikazan u Hrvatskoj, očekuje se najesen.

Galerija
"Murina", Foto: Antitalent/HRT
"Murina", Foto: Antitalent/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!