13:50 / 07.07.2021.

Autor: V.M./HRT

Hrvatska filmska reprezentacija u Cannesu

Festivalska palača, Cannes

Festivalska palača, Cannes

Foto: Johanna Geron / Reuters

Svjetske filmske zvijezde Bong Joon-ho, Spike Lee, Jodie Foster i Pedro Almodovar, otvorili su sinoć 74. izdanje canneskog filmskog festivala, a u Cannesu će im se pridružiti i niz hrvatskih filmaša koji će predstaviti svoja ostvarenja - među njima i Antoneta Alamat Kusijanović sa svjetskom premijerom filma "Murina".

Na 74. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, koji se odvija do 17. srpnja, u paralelnom programu "15 dana autora" svjetsku premijeru imat će dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović „Murina“, producent Bojan Kanjera sudjeluje na platformi Producers on the Move, a projekt Dalije Dozet „Lekcije mog tate“ predstavit će se u sklopu programa Cannes Docs, objavio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), koji i ove godine promovira hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskog sajma.


U sklopu market-projekcije tako će biti prikazani filmovi "Murina" Antonete Alamat Kusijanović, "Plavi cvijet" Zrinka Ogreste i "Zbornica" Sonje Tarokić. Predstavnici HAVC-a će kroz publikacije, sastanke te digitalne platforme filmskim profesionalcima na sajmu ponuditi dovršene hrvatske filmove svih rodova i vrsta.


"Murina" u programu u kojem su debitirali Herzog, Scorsese i Loach


Program "15 dana autora" (Quinzaine des réalisateurs) održava se paralelno s festivalom u Cannesu, a u sklopu tog programa prikazuju se kratkometražni, igrani i dokumentarni filmovi sa svih strana svijeta. 


- Kroz povijest ovaj je program pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice. Tako su, primjerice, debitantski radovi Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha prikazani upravo u sklopu tog programa, podsjećaju iz HAVC-a.


Svjetska premijera "Murine" održava se u subotu, 10. srpnja, u 14,30 sati, a nakon projekcije slijedi predstavljanje filmske ekipe te Q&A sesija s redateljicom.

Producers on the Move: Bojan Kanjera


Organizacija European Film Promotion odabrala je hrvatskog producenta Bojana Kanjeru za sudjelovanje na platformi Producers on the Move, koja se inače održava u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, a ove godine se odvijala online, od 17. do 21. svibnja. Dio ovogodišnjeg programa platforme održava se i na samom Festivalu u Cannesu, od 9. do 11. srpnja.


- Producers on the Move zamišljen je kao platforma za umrežavanje s ciljem poticanja europskih filmskih koprodukcija. Sudionike očekuju predavanja, radionice, pitchinzi i sastanci ‘jedan na jedan’ s filmskim stručnjacima te im se pruža mogućnost da dobiju prostor za promociju u međunarodnom industrijskim publikacijama. Osim Kanjere, na platformi sudjeluje još 19 producenata, napominju iz HAVC-a.

"Lekcije mog tate" Dalije Dozet na Cannes Docsu


Međunarodni program namijenjen redateljicama i producenticama dokumentarnih filmova, CIRCLE Women Doc Accelerator, predstavit će četiri projekta u sklopu programa Cannes Docs Filmskog sajma u Cannesu. Jedan od njih je projekt "Lekcije mog tate" autorice Dalije Dozet.


- "Lekcije mog tate", dokumentarni film u nastajanju, propituje odnos oca snimatelja i kćeri redateljice, spajajući ih kroz njima zajednički jezik – filmski. Ovaj portret obitelji, odrastanja i odnosa između oca snimatelja i kćeri redateljice pokušava izgovoriti sve ono za što nisu bili dovoljno hrabri i mudri dok su svi još bili zajedno, ističu iz HAVC-a.


Dalija Dozet uz režiju potpisuje i scenarij. Producentica projekta je Dana Budisavljević (Hulahop), snimatelj je Luka Matić, montažerka Sara Gregorić, a koproducent slovenska kuća December. Lekcije mog tate nastaju uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba i RE-ACT fonda.


- Odabrani projekti će se prezentirati festivalskim selektorima, prodajnim agentima i ostalim ključnim osobama u filmskoj industriji. Cannes Docs održat će se fizički i online, u sklopu Filmskog sajma u Cannesu, stoji u HAVC-ovom priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!