Nakon dugo vremena, hrvatski film u glavnom programu Karlovih Vara

30.06.2021.

13:00

Autor: V.M./HRT

"Zbornica"

"Zbornica"

Foto: Kinorama / HAVC

Nakon dugo vremena, hrvatski film dio je glavnog natjecateljskog programa prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, objavio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

"Zbornica", debitantski dugometražni igrani film Sonje Tarokić i producentice Ankice Jurić Tilić (Kinorama), svoju svjetsku premijeru imat će  u programu Kristalni globus (The Crystal Globe Competition).


- Jako smo sretni i ponosni što će naš projekt imati premijeru na tako prestižnom festivalu, za kojeg mi se uvijek činilo da senzibilitetom jako odgovara ovom filmu. "Zbornica" je rezultat rada velikog broja ljudi, neuobičajeno širokog ansambla glumaca i projekt kojeg sam svim srcem gurala nekoliko intenzivnih godina. Bio je to jedan dugačak i lud proces, i vjerujem kako će cijeloj ekipi iskreno mnogo značiti što će film sada izaći na svjetlo dana, pogotovo u ovom novom pozitivnom duhu povratka u kino, izjavila je tim povodom redateljica Sonja Tarokić, a prenosi HAVC.

Sonja Tarokić

Sonja Tarokić

Foto: Nikola Zelmanović / HAVC

"Zbornica" je priča o novoj i entuzijastičnoj pedagoginji Anamariji koja suočena s ograničenjima školskog sistema i okružena obeshrabrenim učiteljima započinje vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo takvim postupanjem polako postaje sve sličnija svojim kolegama u zbornici.


Sonja Tarokić , uz režiju, potpisuje i scenarij. Producentica je Ankica Jurić Tilić, direktor fotografije Danko Vučinović, montažer Borna Buljević, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Katarina Pilić, a maskerica Sanja Hrstić Kuterovac


Uloge u filmu nose Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz i drugi.


55. izdanje filmskog festivala na zapadu Češke održat će se u fizičkom obliku od 20. do 28. kolovoza 2021. godine.

"Zbornica"

"Zbornica"

Foto: Kinorama / HAVC

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!