Serije s HRT-a u utrci za Srca Sarajeva

11.06.2021.

12:49

Autor: Hina/V.M.

Dnevnik velikog Perice

Dnevnik velikog Perice

Foto: Croatia film / HRT

Sarajevo Film Festival objavio je nominacije za novu kategoriju nagrada, Srca Sarajeva za TV serije, osnovanu sa željom da se unaprijedi i potakne produkcija kvalitetnih audiovizualnih sadržaja. Među nomiranima su i serije koje ste mogli pratiti na HRT-u: "Crno-bijeli svijet", "Dnevnik velikog Perice" i "Novine".

Iz produkcije TV serija iz regije, koje su premijerno prikazane od 1. rujna 2019. do 31. svibnja ove godine za nagrade se natječe 16 televizijskih serija, među kojima su i hrvatske. Nominirane su za nagrade u šest kategorija: Najbolja dramska serija, Najbolja komedija, Najbolji reator/i serije, Najbolja glumica, Najbolji glumac i Zvijezda u usponu.


Za Srca Sarajeva u kategoriji Najbolje dramske serije nominirano je sedam serija, Grupa (Srbija), Jezero (Slovenija), Klan (Srbija), Kosti (Bosna i Hercegovina i Srbija), Novine, 3. sezona (Hrvatska), Porodica (Srbija) i Tajkun (Srbija).

Za najbolju komediju nominirane su Crno-bijeli svijet, 4. sezona (Hrvatska), Dnevnik velikog Perice (Hrvatska), Mama i tata se igraju rata (Srbija) i Zlatni Dani (Srbija).


Među nominiranima za najboljeg kreatora serije su i iz Hrvatske Ivica Đikić, Nebojša Taraba, Miodrag Sila, Dalibor Matanić za treću sezonu Novina, te Albino Uršić za Dnevnik velikog Perice.


U kategoriji Najbolje glumice i Najboljeg glumca po osam je nominiranih, od hrvatskih glumica na popisu su Olga Pakalović (Novine), Tihana Lazović (Tajkun) i Jelena Miholjević (Crno-bijeli svijet).


Među regionalnim glumcima koji će se natjecati za nagrade iz Hrvatske je Zdenko Jelčić iz Novina. Za Zvijezdu u usponu pet je nominiranih, a među njima i Kaja Šišmanović, iz 4. sezone serije Crno-bijeli svijet.

- Nagradama Srca Sarajeva za TV serije Sarajevo Film Festival odaje priznanje i promovira najkvalitetnije regionalne televizijske serije i njihove autore, glumice i glumce te potiče njihov međunarodni plasman, ističu organizatori.


Prema broju nominacija, u kategoriji dramskih serija najviše nominacija, po njih pet, imaju serije Grupa i Porodica, po četiri nominacije imaju serije Jezero, Novine i Klan; tri nominacije ima serija Tajkun, serija Kosti ima dvije nominacije, a po jednu nominaciju imaju serije Porodica Markovski Južni vetar, Senke nad Balkanom, Močvara i Kalup.


U kategoriji TV komedija tri nominacije ima serija Crno-bijeli svijet, dvije Dnevnik velikog Perice, a po jednu nominaciju Mama i tata se igraju rata i Zlatni dani.


O dobitnicima nagrada odlučit će žiri od više stotina filmskih i televizijskih profesionalaca s područja bivše Jugoslavije, a najbolja ostvarenja izabrat će online glasanjem po uzoru na slične svjetske godišnje nagrade filmskih i televizijskih akademija.


- Ovogodišnji žiri će biti nukleus strukovne akademije koja će u budućnosti donositi odluke o nagradama, najavljeno je.


Ceremonija dodjele nagrada Srca Sarajeva za TV serije bit će održana za vrijeme 27. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 13. do 20. kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!