Zrinku Ogresti nominacija za nagradu "East-West. Golden Arch"

05.07.2021.

12:46

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

"Plavi cvijet"

"Plavi cvijet"

Foto: Vijesti iz kulture / Interfilm

Film redatelja Zrinka Ogreste "Plavi cvijet" nominiran je za međunarodnu nagradu "East-West. Golden Arch" koja se dodjeljuje najboljim filmskim ostvarenjima s prostora Euroazije i uključuje izabrane filmove iz 33 zemlje, priopćila je u ponedjeljak produkcijska kuća Inter film.

- Film "Plavi cvijet" uvršten je na listu od 38 ponajboljih dugometražnih igranih filmova s područja Euroazije, između kojih će žiri sastavljen od 24 ugledna filmska kritičara i kritičarki iz cijeloga svijeta birati najbolje u nekoliko kategorija, poput onih za najbolji film, režiju, scenarij te glavnu i sporednu žensku i mušku uloge, ističu iz Inter filma.

 Svečana dodjela nagrade održat će se u listopadu u Moskvi.

Kako se ističe u tumačenju nagrade, područje Euroazije zadržava značajke svog povijesnog mentaliteta i eksplozivne energije koja se rađa na spoju tradicija i kultura, ono je geneza nevjerojatnih umjetničkih dostignuća i otkrića.


- Filmska nagrada 'East-West. Golden Arch' nastoji potaknuti i promovirati ta otkrića, skrenuti pozornost na uvjerljive umjetničke procese koji se ovdje odvijaju i koji su često zasjenjeni komercijalnijom kinematografijom pretežno na engleskom jeziku. Želimo da se čuje svaki različit i autentičan glas koji dolazi s ovog teritorija, ističe se u opisu nagrade.


Ogrestin film nastao je u produkciji Interfilma iz Zagreba, Zillion filma iz Beograda i Hrvatske radiotelevizije. Svjetsku premijeru imao je u travnju 2021. u sklopu glavnog programa 43. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala, a hrvatsku premijeru imat će 20. srpnja na 68. Pulskom filmskom festivalu.


Film "Plavi cvijet" film je o ženi, majci i kćeri, a u njegovu je središtu sredovječna Mirjana, službenica u zagrebačkoj tvornici konca. Na dan proslave 20. obljetnice rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvjetljavaju dijelove njezina života: onaj iza nje, onaj koji vodi i onaj koji joj tek predstoji.


Autori scenarija su Ivor Martinić i Zrinko Ogresta, a u filmu glume Vanja Ćirić, Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica i Alen Liverić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!