18:10 / 09.04.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

"Plavi cvijet" na Moskovskom festivalu

Zrinko Ogresta, filmski redatelj

Zrinko Ogresta, filmski redatelj

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Novi film redatelja Zrinka Ogreste "Plavi cvijet", koji je dovršen početkom ove godine, doživjet će svjetsku premijeru u glavnom natjecateljskom programu 43. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala, koji se održava od 22. do 29. travnja u Moskvi, priopćio je HAVC. Hrvatska premijera "Plavog cvijeta" bit će na ovogodišnjem pulskom filmskom festivalu.


Film "Plavi cvijet" govori o majkama i kćerima, obitelji, ljubavi, sebičnosti i samoći. Scenarij potpisuje Ivor Martinić.

U glavnim ulogama glume Vanja Ćirić kao Mirjana i Anja Šovagović Despot kao Mirjanina majka Violeta. U ostalim se ulogama pojavljuju Tea Harčević, Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica, Alen Liverić i drugi.


Koproducent filma je Lazar Ristovski, scenarist Ivor Martinić u suradnji s redateljem Ogrestom. Direktor fotografije je Branko Linta, a montažer Tomislav Pavlic. Autori glazbe su Dino Osmanagić i Kristijan Koščica, kostimografkinja Katarina Zaninović, scenografkinja Maja Merlić, a majstorica maske je Slavica Šnur.


Film je snimljen sredstvima HAVC-a, Filmskog centra Srbije te Hrvatske radio-televizije, a u produkciji Interfilma iz Zagreba te koprodukciji Zillion filma iz Beograda. 

- U nimalo optimističnim vremenima u kakvima živimo, poziv moskovskog festivala doživljavam kao radost i povlasticu, izjavio je Zrinko Ogresta. Dodao je kako je radostan zato što će mu film doživjeti svjetsku premijeru u zemlji grandiozne kulture.


- Riječ je o jednom od desetak najvećih svjetskih festivala, na kojem su premijere imali filmovi poput Kishlowskog, Wajde, Odiseja u svemiru je čak imala svjetsku premijeru tamo i veliki autori su dobivali tamo nagrade i svakom je autoru prestižno imati premijeru u Moskvi, osobito u ovako uskom programu od 14 izabranih filmova i naći se tamo je, doista, povlastica,  izjavio je redatelj Ogresta za HTV.


Producent filma Ivan Maloča smatra kako je ovo osobit trenutak jer su pandemijske okolnosti ponajveću štetu učinile u kulturi, a moskovski festival je prvi koji će se dogoditi uživo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!