Dani Ede Murtića u Velikoj Pisanici

05.05.2021.

08:55

Autor: Sani Lukić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Edo Murtić

Edo Murtić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U povodu 100. obljetnice rođenja Ede Murtića, u rodnoj Velikoj Pisanici otvorena prva u nizu izložbi posvećena tom velikom hrvatskom slikaru, koja se održava u sklopu 11. Dana Ede Murtića.


Mnogi ga smatraju začetnikom apstraktne umjetnosti na ovim prostorima, a neki su ga, zbog utjecaja na umjetnost, zvali i "hrvatskim Picassom". Edo Murtić, rođen prije 100 godina, svakako je bio hrvatski umjetnik svjetskoga glasa, do smrti 2005. vjeran svojem posebnom umjetničkom izričaju.


Na otvorenju 11. Dana Ede Murtića u Velikoj Pisanici bila je i ekipa Vijesti iz kulture:

Karizmatični modernist koji je bio ispred svojeg vremena i nije robovao trendovima u sredini u kojoj je živio. Bio je slikar koji je svoja djela, među kojima i mnoga s međunarodnim nagradama, izlagao na više od 150 samostalnih izložbi na svim kontinentima, ali i grafički dizajner i kazališni scenograf.


- Nije bilo trenutka ni momenta gdje on nije radio. On bi se zaustavio da bi mogao misao tog trena zabilježit bilo gdje - na putovanju, u restoranu, a kod kuće je radio od jutra do mraka, rekla je Goranka Vrus Murtić, udovica Ede Murtića.

Djela Ede Murtića

Djela Ede Murtića

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Edo Murtić stvarao je vlastiti likovni svijet:


- 1951. kad je krenuo u svijet, u Ameriku, kad se otvorio svijet globalno , kad se preko Pariza vratio u domovinu, kad je rekao ne socrealizmu, kad je čvrstim stanovištem moderne umjetnosti išao dalje, poručio je predsjednik HAZU-a Velimir Neidhardt.


Više od desetljeća u Velikoj Pisanici na Danima Ede Murtića okupljaju se i studenti Akademije likovnih umjetnosti pod vodstvom akademika Zlatka Kesera. Pod nazivom "Zavičajni i iskustveni prostor Ede Murtića" nastalo je 110 radova, a dio je predstavljen na izložbi.

Izložba radova studenata

Izložba radova studenata

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Zvali su ga neki hrvatski Picasso. To je nedvojbeno da je Murtić s pravo u akademskoj zajednici i u narodu kao takav prepoznat ako inovator ,kao stvaralac koji je između ostaloga koji između ostaloga utjecao gotovo revolucionarno na promjene u slikarstvu, ocijenio je voditelj i koordinator Dana Ede Murtića Milan Bešlić.


Umjetnikovo nasljeđe može biti i motiv studentima.


- Izrazito je bitno da mladi ljudi posebno koji studiraju umjetničke akademije budu involvirani u reinterpretaciju, promišljanje i drugi način sagledavanja tog dijela koje se uvijek iščitava na novi način kako nove generacije dolaze, smatra dekan Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak.


U počast Edi Murtiću ispred njegove rodne kuće položen je vijenac a ovih dana slijede izložbe i u Zagrebu koje će podsjetiti na stotu godišnjicu rođenja velikog umjetnika.


Pred Murtićevom rodnom kućom

Pred Murtićevom rodnom kućom

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!