10:03 / 07.06.2019.

Autor: Inja Svetl/V.M./Hina/HRT

Izložba u povodu 150 godina 'Vijenca'

-

-

Foto: - / -

Središnji hrvatski časopis za umjetnost, kulturu i znanost, dvotjednik Vijenac, obilježava 150. obljetnicu osnutka i 25 godina od ponovnog izlaženja. Na njegovu važnost za hrvatsku kulturu i književnost podsjeća izložba u Knjižnici HAZU-a.
Središnji hrvatski časopis za umjetnost, kulturu i znanost, dvotjednik Vijenac, obilježava 150. obljetnicu osnutka i 25 godina od ponovnog izlaženja. Na njegovu važnost za hrvatsku kulturu i književnost podsjeća izložba u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Bogata je i turbulentna povijest 'Vijenca' - u 150 godina gasio se i ponovno pokretao šest puta - a u njemu se stvarala nacionalna književnost, objavljivali se vodeći hrvatski pisci realizma i moderne te prvi prijevodi svjetskih klasika. Nakon što je opet ugašen 1945. ponovno ga pokreće Matica hrvatska 1993. godine.

- Književni list za umjetnost, kulturu i znanost 'Vijenac', prvotno 'Vienac', svojom se 150 godina dugom poviješću nedvojbeno uvrštava među hrvatske najstarije, najuglednije i najutjecajnije kulturne institucije, istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na jučerašnjem otvorenju izložbe o 150. obljetnici časopisa.

Taj kulturni događaj jedan je u nizu zbivanja kojima će se nastaviti proslava velike obljetnice pa će tako, najavljeno je na otvorenju, u listopadu biti znanstveni skup o 'Viencu'", a proslava će kulminirati svečanom akademijom u drugome dijelu godine uoči rođendana Augusta Šenoe.

Stožerna uloga 'Vijenca' u razvoju hrvatske kulture i društva

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako je visoka obljetnica prilika da se prisjetimo stožerne uloge koju je list 'Vijenac' odigrao u razvoju hrvatske kulture, društva, pa i hrvatske države.

Podsjetila je kako su se tijekom 150 godina na uredničkome mjestu izmjenjivala doista najveća i najzvučnija imena hrvatske kulture i javnoga života. Unatoč kraćim i dugim prekidima u izlaženju, dodala je, urednici i suradnici lista uvijek su imali vitalitet i znali su kako ga ponovno pokrenuti.

To, ističe ministrica, puno govori o kulturnome krajoliku Hrvatske u posljednjih 150 godina, a i o potrebama hrvatskoga naroda i čitateljstva za listom koji će izvješćivati, komentirati i recenzirati kulturna događanja, objavljivati tekstove hrvatskih književnika, donositi prijevode, feljtone i polemike, sve ono što i danas u 'Vijencu' redovito pratimo.

Ocijenila je kako danas kulturna kritika u cjelini uzmiče pred novim žurnalističkim formatima ili se seli u neke nove medije - portale, blogove, osobna mrežna mjesta ili na društvene mreže.

Unatoč toj, kako je rekla Obuljen Koržinek, korjenitoj promjeni komunikacijske paradigme u kulturi koja slijedi digitalne trendove, vjeruje kako u Hrvatskoj još postoji potreba za vijestima iz kulture, umjetničkim kritikama, osvrtima, polemikama i raspravama o kulturnim politikama.
150 godina 'Vijenca', lista Matice hrvatske
Kako je Matičin 'Vienac' brodio nemirnim morima

Autor izložbe i glavni urednik 'Vijenca' Goran Galić koncipirao je izložbu tako da su na njoj predstavljeni najvažniji trenutci iz bogate povijesti 'Vienca' koji je u 19. stoljeću, u kojemu je izgrađen kanon mlade nacionalne književnost,i bio središnji časopis hrvatske kulture.

Izloženi su originalni i najzanimljiviji primjerci, poput prvoga nastavka romana Augusta Šenoe 'Zlatarevo zlato', Šenoina izvještaja nakon velikoga potresa 1880., prvoga prijevoda Shakespearovih i Baudelaireovih pjesama na hrvatski jezik.

Izložena su i Pravila Matica iz 1874.  kada je promijenila ime iz ilirska u hrvatska, te podsjetnik na bisere hrvatske i svjetske književnosti objavljene u tom stožernom listu hrvatske književnosti 19. stoljeća.

U suradnji s Kućom Šenoa, izloženi su predmeti koji su pripadali Augustu Šenoi - jednom od najvećih hrvatskih književnika i slavnom uredniku 'Vienca' u njegovu zlatnom razdoblju od 1874. do 1881. - godine Šenoine smrti.

Galić je podsjetio kako su 60-tih godina 19. stoljeća, kada su književnici htjeli utemeljiti jedna dugotrajan list znali da moraju objediniti snage pod krovom institucija i tako je 23. siječnja 1869. izašao prvi broj 'Vienca'. Kako je istaknuo, sve ostalo je povijest, a ona je u 150 godina donijela šest obnova, uključujući i današnji 'Vijenac'.

Ključno je objediniti snage i zajedništvo nadilazeći sve podjele

- Kao i tada i danas je ključno objediniti snage i zajedništvo, zato 'Vijenac' nadilazi sve podjele i uistinu promiče ono najbolje i najvrednije od hrvatske kulture i Hrvatske općenito, upravo kao naš nakladnik Matica hrvatska i naš domaćin HAZU - stožerne hrvatske kulturne institucije koje promiču integralno hrvatstvo, ocijenio je Galić.

Galićeva poruka o zajedništvu bez podjela i objedinjavanju snaga, bila je bitni dio i u izlaganjima potpredsjednice Matice hrvatske akademkinje Dubravke Oraić Tolić i predsjednika HAZU akademika Velimira Neidhardta.

- Ono što je Matica hrvatska, HAZU i Hrvatsko narodno kazalište za stvaranje ukupne hrvatske nacije, to je naš slavljenik 'Vijenac' u književnoj povijesti koji je zapravo ujedinitelj cijeloga hrvatskog kulturnog prostora, istaknula je akademkinja Oralić Tolić.

- 'Vijenac' je osnovan zajedničkom inicijativom Akademije i Matice hrvatske i s ciljem da okupi sve hrvatske pisce, sve krajeve i time ujediniti raspršene nacionalne zemlje, najprije na književnom planu, a zatim, s potajnom ambicijom, da to bude i na političkom planu, naglasila je.

Predsjednik HAZU akademik Velimir Niedhardt istaknuo je kako je August Šenoa najznačajniji urednik 'Vijenca' i dao je poticaj da se okupe snage na stvaranju identiteta i jedinstvu hrvatskoga jezika.

- To je velika stvar i to je ono što mi danas trebamo napraviti, a HAZU ne želi poticati nikakve podjele u društvo po bilo kojemu kriteriju - nacionalnom, spolu, ekonomiji - ali postoje podjele u jeziku, zaključio je akademik Neidhardt. U Knjižnici HAZU-a izložba se može razgledati do 17. srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!