Kazališni kutak: 40 godina rada Olivere Baljak uz 'Gospođu ministarku'

20.07.2020.

16:42

Autor: Davor Meštrović/Dobro jutro, Hrvatska/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Nacionalna prvakinja drame Olivera Baljak obilježila je i kreirala identitet HNK Ivana pl. Zajca u proteklih gotovo 40 godina kao jedna od najistaknutijih glumica riječkog i hrvatskog glumišta u svojoj generaciji.
Nacionalna prvakinja drame Olivera Baljak obilježila je i kreirala identitet HNK Ivana pl. Zajca u proteklih gotovo 40 godina kao jedna od najistaknutijih glumica riječkog i hrvatskog glumišta u svojoj generaciji.

U subotu je premijerno bila izvedena u riječkom HNK 'Gospođa ministarka'. Sve se sastalo: kultna uloga i proslava 40 godina karijere - povod je to bio da našu dramsku prvakinju ugostimo u Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Njezin lik iz predstave, Živka Popović, vrlo je složena rola za kojom su posezale mnoge velike pa i najveće glumice, a iznenađujuće je bilo da je Olivera Baljak Živku opisala kao monstruma.

- Nisam gledala njihove kreacije, što je dobro, jer svaki redatelj ima svoju koncepciju, a isto tako i svaki glumac mora donijeti rolu iz sebe, organski a ne po predlošku. A, Živka to omogućuje. Strastvena, brza, temperamentna, bistra, sebična, ambiciozna, kaže Baljak.

Pogledajte reportažu Vijesti iz kulture s premijere 'Gospođe ministarke':

Njezin lik, nastavlja naša čuvena glumica, ne bira sredstva da se osveti kako bi sprovela svoju volju - ona sebe smatra državom u malom.

- Kaže se, daj čovjeku vlast pa ćeš znati kakav je. Ne znamo kakav monstrum čuči u nama i kad će se probuditi, što znači da se svi možemo pronaći u Živki, poručuje Baljak.
Olivera Baljak slavi 40. obljetnicu karijere kao "Gospođa ministarka" Jednako dobra u dramskim i u komičnim ulogama

Olivera Baljak studirala je pravo, pohađala Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu i solo pjevanje na Glazbenoj akademiji Ino Mirković.

Poznata je kao karakterna glumica. Podjednako se dobro snalazi u dramskim i u komičnim ulogama. Do sada je odigrala više od stotinu što glavnih što sporednih uloga, više je uloga odigrala u operama i u musicalima, a nastupila je također i na filmu i u televizijskim serijama te je za svoj rad dobila više priznanja i nagrada.

Igrala je raznovrsne uloge, od glazbenih diva poput Norme u nedavnom mjuziklu 'Bulevar sumraka', do stare cure u predstavi 'Mirisi, zlato i tamjan', kao i jednu od Predsjednica u istomenoj drami Wernera Schwaba.
"Sunset Boulevard": Olivera Baljak i Damir Kedžo u ulogama Norme i Joea
Za vrijeme rata osmislila je glazbeno-poetsku večer za djecu izbjeglica, a zajedno s kolegom Slavkom Šestakom priređivala je umjetničke susrete za hrvatske branitelje, ponekad i na prvim crtama bojišnice.

Životna parola: 'Sve može i ništa ne mora biti'

Iz perspektive prvakinje riječkog teatra, sve su uloge jednake i svakoj se davala kao da joj je prva i zadnja. Odigrala je brojne uloge, a kroz njih istražila brojne zakutke vlastitog 'ja', ipak danas ne izdvaja niti jednu ulogu kao posebnu, presudnu.

Trenutačno je prilično zaposlena: osim u predstavi 'Gospođa ministarka' nastupa i u predstavi 'Vježbanja života' u kojoj je godine 1990. igrala istu ulogu, kurtizane Flore.
Rasprodane izvedbe premijernog ‘Vježbanja života - drugi put’
Kao mlada glumica imala je puno više želja: Ofelija, Ana Karenjina, Margreta Gauthier, Marinkovićevu Gloriju, igrati Kamova, ali radeći u u instituciji glumac nije uvijek u poziciji birati uloge.

- Jedna od mojih želja bila je gostovati u drugim kazalištima, što mi se samo djelomično ostvarilo. Uvjerena sam da je povremena promjena sredine i kolega za svakog glumca poticajno. Nikad nisam razmišljala napustiti matičnu kuću, čak i kad sam za to imala dobru priliku, ali, malo otići pa se vratiti, to da. K tome, nikada nisam sama napisala monodramu i postavila je na scenu, što ne znači da jednoga dana to neću učiniti. Zapravo puna sam ideja i planova…ali, vidjet ćemo, kaže Baljak.

Majčinstvo - nešto najljepše u životu

Nešto najljepše što joj se dogodilo u životu i što ju je potpuno učinilo ženom, bilo je majčinstvo.

- Tada više nisam bila ja u prvome planu nego je uz mene rastao moj sin kojem sam se posve posvetila i još se posvećujem. Briga i ljubav za dijete relativizira probleme koje jednog dana osvijestimo kao ne baš tako strašne, a pri tom dobijemo jednu bogatiju i dublju dimenziju svoje osobnosti i snažniju empatiju prema ljudima općenito. Majčinstvo me učinilo boljom osobom, smatra Baljak.

Olivera Baljak održala je više koncertnih večeri glazbe starih majstora i crkvenih solo arija, a nastupa i kao šansonjerka, posebice na Šansonfestu u Zagrebu i Čansonfestu u Kastvu.

Uz razgovor s nacionalnom prvakinjom drame HNK Ivana pl. Zajca Oliverom Baljak, u snimci Kazališnog kutka emisije Dobro jutro, Hrvatska pogledajte i njezin nastup na Čansonfestu 2011. godine te priču o Trnoružici uz pratnju glazbenika orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajc Ivu Štefančić i Osmana Eybulua izvedenu za online program 'Zajc uz vas':

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!